Eenvoudig je grenzen stellen in het dagelijks leven

Leestijd: 5 minuten

Momenteel leven we in een patriarchaat, een wereld waarin de mannelijke energie overheerst. Een wereld waarin vrouwen pas kort uit de onderdrukking zijn. Steeds vaker worden vrouwen als volwaardig gezien. We hoeven niet langer te stoppen met werken als we kinderen krijgen, zodat we de zorg voor het nageslacht en het huis op ons kunnen nemen. We hebben een keuze. Maak gebruik van deze keuzevrijheid. Zorg voor jezelf, zet het leven naar jouw hand. Als jij weet wat je wilt en wat je doelen zijn, dan wordt grenzen stellen eenvoudiger.

Essentieel als het gaat om grenzen stellen

Het aangeven van je grenzen, begint bij weten waar jouw grenzen liggen. Wat vind jij normaal of gebruikelijk en wat vind jij ethisch? Iedereen heeft een eigen bril waardoor ze de wereld zien. Wat voor jou normaal en ethisch is, kan voor een ander abnormaal zijn. Wat voor jou ongebruikelijk is, kan voor een ander gebruikelijk zijn. Een eenvoudig voorbeeld is oudere mensen aanspreken met “u”. Er zijn maar weinig mensen die ik met “u” aanspreek, terwijl vriendinnen van mij vreemden en zelfs hun eigen opa en oma aanspreken met “u”.

Wat zijn jouw grenzen? Welke grenzen heb jij met betrekking tot het gedrag van anderen? Zijn er opmerkingen die niet door de beugel kunnen? Wat tolereer je en wat tolereer je niet? Het kan je helpen om terug te denken aan de momenten waarop je alleen was en je besefte dat iemand over je grens heen is gegaan. Wat ging daaraan vooraf, welke gebeurtenis? Misschien werd er iets gezegd of gedaan wat niet oké voelde, maar was je zo overdonderd dat je in de situatie mee ging. Of wellicht gebeurde er iets en voelde niet de mogelijkheid tot grenzen stellen, je bevroor als het ware. Bedenk wat je allemaal hebt meegemaakt en stel je eigen grenzen vast. Pas als je weet wat jouw grenzen zijn, kun je ze ook daadwerkelijk aangeven.

Jij bent waardevol

Een ander aspect dat essentieel is als het gaat om grenzen stellen, is dat jij jezelf de moeite waard vindt. Dat jij jezelf belangrijk vindt. Jij doet ertoe en je mag grenzen stellen. Jouw mening doet ertoe en jouw grenzen ook. Laat niemand jou iets ander wijs maken, ook dat stemmetje in je hoofd niet. Jij bent minstens net zo waardevol als ieder ander. Jij bent minstens zo belangrijk als ieder ander. Een waardevol persoon mag gezien en gehoord worden. Jij bent een waardevol persoon. Besef dat.

Geef jezelf toestemming voor het stellen van grenzen. Voor het stellen van jouw grenzen. Wat een ander daarvan vindt van jou of jouw grenzen, dat doet er niet toe. Zolang je op een liefdevolle manier, op rustige toon aangeeft wat je voelt of denkt, dan kan je prima grenzen stellen. Iedereen heeft een eigen werkelijkheid en eigen referentiekaders. Jij handelt vanuit jouw realiteit en kaders, net als dat anderen handelen vanuit hun realiteit en referentiekaders. Er is soms geen goed of fout, het is simpelweg anders. Dat mag je een ander ook vertellen.

Zodra je werkt aan je eigenwaarde en deze vergroot, wordt het eenvoudiger om grenzen te stellen. Simpelweg omdat je dan weet dat je ertoe doet, dat jouw mening ertoe doet. Schat jezelf op waarde. Zie in dat je mag zijn wie je bent, dat jij jezelf mag laten zien. Je mag zijn wie je wilt zijn, met alle grenzen die je voor jezelf hebt gesteld. Geef jij jezelf deze erkenning en toestemming, dan twijfel je niet op het moment dat iemand jouw grens nadert en heb je er minder moeite mee om dit aan te geven.

Effectief en liefdevol grenzen stellen

Op een effectieve manier grenzen stellen doe je door kalm te blijven en direct over te gaan tot actie. Met direct overgaan tot actie bedoel ik dat wanneer je ervaart dat iemand je grens nadert, dat jij direct uitspreekt waar jouw grens ligt. Ben je bijvoorbeeld op date met een leuke man en probeert hij jou te zoenen, maar ben jij daar niet van gediend? Blijf kalm en spreek je uit. Spreek op een respectvolle manier uit dat het voor jou niet goed voelt om te zoenen. Of zeg dat je hem aardig vindt, maar dat je op dit moment niet de behoefte voelt om met hem te zoenen.

Een ander voorbeeld kan zijn als je moeder of een goede vriendin je aanspreekt op iets wat je doet. Er wordt bijvoorbeeld een opmerking geplaatst over de manier waarop je leeft, de manier waarop je met je kind omgaat of waarop jij je kleed, iets dat je zojuist hebt gedaan. Het kan van alles zijn. Blijf rustig, vraag wat er precies bedoelt wordt om meer helderheid te krijgen over wat de ander precies wil zeggen. Wat wil diegene ermee bereiken? Is het een opmerking uit liefde of is het een schreeuw om liefde? Ervaart diegene een bepaalde angst en zo ja, is dat ook een angst van jou? Laat je geen angst aanpraten. Blijf bij jezelf.

Het kan ook zijn dat je met iemand bent en er wordt een onderwerp aangesneden waarover jij liever niet praat. Toon begrip en geef direct aan dat je het er niet over wilt hebben. Je hoeft het niet uit te leggen. Praat vanuit je gevoel, stel je grens vanuit jouw gevoel. Dat is voldoende. Je hoeft niet met allerlei excuses of redenen te komen om je te verantwoorden. Jij bent niemand verantwoording schuldig, alleen aan jezelf.

Maak contact met je lichaam

Om grenzen stellen eenvoudiger te maken is het belangrijk om in contact te zijn met je lichaam. We zijn zo gewend om alles vanuit ons hoofd te benaderen en te beredeneren, dat we de connectie met ons lichaam soms een beetje zijn verloren. Pijn in je lichaam is een uiting van onvrede, een waarschuwing. Luister naar je lichaam, zorg dat je goed geaard bent. Zorg voor rust in je hoofd, zodat je beter naar je lichaam kunt gaan luisteren.

Door meer en meer de connectie met je lichaam te versterken, voel je beter je grenzen aan. Als iemand in de buurt van jouw grens komt dan voel je dat aan. Je gaat signalen van je lichaam herkennen en daarop kan je anticiperen en grenzen stellen.

De connectie maken met je lichaam doe je door rust te creëren in je hoofd, bijvoorbeeld door meditatie of een wandeling in stilte. Even gaan liggen en je focussen op wat je voelt van top tot teen. Ga elk lichaamsdeel langs met je focus en ervaar wat je voelt. Of ga op een stoel zitten, sluit je ogen en sluit je af van de buitenwereld. Doe even niets, wees even stil en focus je op je ademhaling. Wat voel je?

Ik hoop je met dit artikel waardevolle tips te hebben gegeven over het stellen van grenzen. Heb je advies nodig hoe je in een bepaalde situatie concreet een grens stelt? Laat dan een reactie achter onder dit artikel. Ik help je met liefde.

Afsluiting Blog Wen van der Lee

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights