Als je een gevoel van minderwaardigheid ervaart, dan is er wat werk te doen aan je zelfbeeld. Dat jij het gevoel hebt dat je minder waard bent dan een ander, komt erop neer dat je de ander op een voetstuk plaatst. Jij staat als het ware onder diegene. Die ander is leuker, mooier, beter of slimmer dan jij. Dat maakt dat die ander het wel waard is om zijn of haar mening te geven, grenzen aan te geven en voor zichzelf kan opkomen.
Wil je jouw gevoel van waardigheid vergroten? Met andere woorden, wil je ervoor zorgen dat je gaat inzien dat jij minstens net zo waardevol bent als ieder ander die hier op aarde rondloopt, dan zal je aan je zelfbeeld moeten werken.
Je zelfbeeld erkennen
Nog voordat je met je zelfbeeld aan de slag gaat, moet je voor jezelf helder hebben op welke manier jij naar jezelf kijkt. Wat zeg jij tegen jezelf, hoe praat je tegen anderen over jezelf, hoe gedraag jij je en wat denk je als je naar jezelf kijkt? Door jezelf antwoord te geven op deze vragen en dit helder te hebben, zorg je ervoor dat je kunt gaan werken aan dat stukje van je zelfbeeld wat nog niet op orde is.
Het klinkt misschien hard “wat nog niet op orde is”. Het is geen verwijt, het is niet de bedoeling dat het je tegen de borst stuit. Of misschien ook wel. Soms werkt het juist als er een onaardige of onhandige opmerking gemaakt wordt. Dan kan dat voelen als een schop onder de kont om er iets aan te gaan doen. Zo borrelt er bij mij altijd een stukje frustratie en motivatie op als iemand zegt dat ik iets niet kan. Zo van: “Ik zal je eens bewijzen dat ik het wel kan!”
Op deze manier is het naar jou bedoelt. Dat je gaat inzien dat je mag werken aan je zelfbeeld. Dat je met dat stukje van jezelf aan de slag mag, zodat je op dat vlak liever voor jezelf gaat zijn en gaat inzien hoe mooi of goed je bent. Want dat ben je.
Stap uit de slachtofferrol
De eerste tip met betrekking tot het verbeteren van je zelfbeeld, is het afrekenen met een eventuele slachtofferrol waar je in zit. Stel dat jij jezelf continu vertelt dat je nou eenmaal bent zoals je bent, maar ook zegt dat je eigenlijk te zwaar bent, dan ben je tegenstrijdig. Enerzijds lijkt het of jij jezelf accepteert, anderzijds spreek je uit niet tevreden te zijn met wat je in de spiegel ziet.
Doordat je zegt dat je nu eenmaal zo bent, insinueer je dat er geen verandering mogelijk is. Je duwt jezelf hiermee in een slachtofferrol. Je neemt de rol van slachtoffer aan, doordat je doet alsof je er zelf geen vrije keuze in hebt gehad om bepaalde dingen wel of niet te eten en wel of niet te doen.
Herken jij jezelf hierin, op welke manier dan ook, besef dan dat je in de slachtofferrol zit en stap eruit. Ga bij jezelf te rade welke invloed jij zelf hebt gehad op de situatie waartoe heeft geleid dat jij nu op deze manier naar jezelf kijkt.
Word je eigen beste vriendin
Het klinkt lekker zoetsappig maar het werkt echt als jij jezelf gaat zien als je beste vriendin. We zijn vaak kritischer naar onszelf, dan naar onze vriendinnen. Dus wat nou als jij jezelf kunt zien als een vriendin. Hoe zou je dan tegen jezelf praten? Wat zou je dan zeggen of denken als je naar jezelf in de spiegel kijkt? Zou je dan ook nog zo afkeurend kijken, negatieve gedachten hebben of jezelf neerhalen?
Word je eigen beste vriendin zodat je liefdevoller gaat praten naar jezelf. Je hebt genoeg liefde in je en je verdient het om dit ook aan jezelf te geven.
Door liefdevol naar jezelf te praten en goed voor jezelf te gaan zorgen, wordt het eenvoudiger om jezelf te accepteren zoals je bent. Zelfacceptatie is essentieel als je een positiever zelfbeeld wilt ontwikkelen. Ga daar dan ook mee aan de slag. Stapje voor stapje.
Neem niet alles aan voor waarheid
De mensen om ons heen, onze dierbaren en geliefden, hebben allemaal het beste met ons voor. In essentie willen ze datgene voor ons, wat we ook voor onszelf willen: gelukkig zijn. Lieve woorden zijn echter niet altijd behulpzaam op het moment dat jij iets wilt veranderen. Verandering zorgt ervoor dat dingen anders gaan dan voorheen, dat er een ander eindresultaat kan ontstaan dan wat je gewend bent. Mensen hebben een aversie tegen verandering en willen alles het liefst houden zoals het is. Kijk dan ook niet raar op dat wanneer jij met je zelfbeeld aan de slag gaat, dat het op weerstand kan stuiten bij anderen.
In lieve woorden kan een oordeel zitten. Lieve woorden kunnen de urgentie bij jou wegnemen. Het kan de redenen dat jij iets wilt doen, onderuit schoppen. Let erop dat de mensen die dichtbij jou staan, je niet tegenhouden. Ze willen je behoeden voor teleurstellingen, wat heel lief is, maar het moet ook reëel zijn. Neem een oordeel niet klakkeloos aan voor waarheid. Een mening trouwens ook niet.
Als jij wilt gaan sporten en gezonder wilt gaan eten, omdat je jouw lichaam gezonder wilt krijgen dan is dat jou ding. Dat een ander het ongezellig vindt dat je daardoor geen taart meer eet op een verjaardag, zegt meer over diegene dan over jou.
Onthoud dat we spiegels zijn van elkaar. Als jij een nieuwe koers in zet en daarbij dicht bij jezelf blijft, dan kan dat ervoor zorgen dat je iets doet wat hij of zij ook graag zou willen doen. Dat sluit op weerstand. Niet door afgunst, maar doordat ze bij zichzelf ervaren dat jij wel voor jezelf kiest en zij niet. Sta daarboven en kies met trots voor jezelf. Goed voorbeeld doet goed volgen. Wees het voorbeeld.
Boekentip voor een beter zelfbeeld
Mogelijk ben je niet blij met je spiegelbeeld. Het beeld dat je van jezelf hebt met betrekking tot je lichaam wel wat mag verbeteren. Wil je echter niet direct professionele hulp inschakelen, maar er eerst zelf mee aan de slag en er wat over lezen? Dan raad ik je het boek “Op je lijf geschreven” van Mayra Louise aan. De schrijfster heel openhartig over haar eigen leven en struggles met haar lichaam en zelfbeeld. Het boek zit boordevol bruikbare tips en oefeningen, die je helpen jouw blik op je lichaam te verzachten. De prachtige vormgeving is een genot voor het oog en dankzij het grote lettertype leest het lekker snel weg. Via deze link kan je hem kopen of koop hem bij een lokale boekhandel bij jou in de buurt.
Ik ben benieuwd met welke van deze tips jij aan de slag gaat. Laat je het mij weten?