Eerder heb ik een artikel geschreven over het kiezen van de juiste donor. Een bekende donor of een onbekende donor; de keuze is aan jou. Nogmaals wil ik je aandacht vestigen op het volgende:
Bedenk dat je met de keuze voor een donor, een keuze gaat maken voor de rest van je leven én voor het hele leven van je kindje. Geef jezelf de tijd om na te denken hoe je het donorschap voor je ziet, wat je belangrijk vindt qua uiterlijk en/of karaktereigenschappen en hoe je wilt dat het leven van je kindje eruit gaat zien. Ga niet over één nacht ijs en zorg dat je alles op een rijtje hebt gezet voordat je een donor kiest.
Een bekende donor, maar wie?
Een bekende donor kan een vriend zijn, een kennis, iemand die je via-via kent of een man die zich aanbiedt via het internet. Leer iemand goed kennen, voordat je de keuze maakt of je van hem een kindje zou willen krijgen. Praat openlijk over belangrijke onderwerpen die waarschijnlijk al in je gedachten voorbij zijn gekomen. Gezondheidstesten, of hij betrokken wil zijn bij de opvoeding, of het kindje contact met hem mag opnemen en zo ja, bij welke leeftijd. Zorg dat je alles duidelijk hebt voor jezelf en daarmee ook voor je toekomstige kindje.
Om afspraken kracht bij te zetten, raad ik je aan om een donorovereenkomst op te stellen en deze gezamenlijk te ondertekenen.
Donorovereenkomst
Een donorovereenkomst is een contract waarin je de gemaakte afspraken met de donor vast legt. Dit document is niet rechtsgeldig, maar mocht er ooit een rechtszaak komen dan toont dit document wel aan wat de gemaakte afspraken zijn die de personen met elkaar zijn overeengekomen. Welke intenties beide partijen hebben, ten tijde van het ondertekenen van de overeenkomst.
Veelal wordt er in de donorovereenkomst het volgende vastgelegd:
- NAW gegevens donor
- NAW gegevens ontvanger (= Bewust Alleenstaande Moeder)
- Eventuele vergoeding die de donor ontvangt. Vaak zijn dit alleen de reiskosten en kosten voor medische onderzoeken.
- Dat de donor af ziet van zijn rechten en plichten. Hierdoor kan hij niet financieel aansprakelijk worden gesteld, maar kan hij ook geen voogdij over het kind opeisen.
- Dat de donor ten alle tijden anoniem blijft, eventueel met expliciet genoemde uitzonderingen zoals het kind.
- De periode waarin de donaties plaats zullen vinden, hoe vaak er gedoneerd wordt en dat het alleen gebruikt mag worden door de ontvanger die in de overeenkomst vermeld staat.
- Medische onderzoeksresultaten.
- Afspraken omtrent de eventuele betrokkenheid bij de opvoeding.
- Of het kind contact mag opnemen met de donor en zo ja, vanaf welke leeftijd. Hoe het contact verloopt. Dat de BAM bepaalt of de donor in contact mag komen met het kind.
- De donor wordt niet vermeld als vader op de geboorteakte.
- Het kindje zal de achternaam dragen van de moeder, niet van de donor.
Je kan de donorovereenkomst zo lang of zo kort maken als je zelf wilt. Hoe duidelijker alles beschreven staat, hoe duidelijker de afspraken zijn voor beide partijen. Als je op google zoekt naar “donorovereenkomst” dan kom je vanzelf op een aantal voorbeelden van donoroverkomsten.
Contact onderhouden met een bekende donor
Toen ik eenmaal in contact was met de donor, heb ik regelmatig contact met hem gezocht. Dat is het voordeel van een bekende donor, je kan hem leren kennen. En het fijne van Whatsapp, je kan eenvoudig een paar keer per maand een berichtje sturen met de vraag hoe het gaat en even kletsen over koetjes en kalfjes. Natuurlijk kan je ook serieuze onderwerpen aanboren, het is maar net hoeveel je van iemand wilt weten en wat voor verstandhouding je wilt creëren met de donor.
Kwam mijn vruchtbare week in zicht? Dan vertelde ik hem dat met de vraag of hij “volgende week op stand-by zou willen staan”. Hij vond het altijd prettig dat ik het een beetje aankondigde. Hij kon daar dan rekening mee houden, met zijn werk en met sociale afspraken.
Ovulatietesten
Nog voordat ik wist wanneer ik precies zou beginnen met het traject, heb ik mijn cyclus bijgehouden. Dit kan heel makkelijk met een app op je telefoon. Je hoeft alleen aan te geven wanneer de eerst en de laatste dag van je menstruatie is. Als je dit een half jaar trouw invult, dan is de voorspelling van de app steeds nauwkeuriger. Hierdoor wist ik op een gegeven moment in welke week mijn eisprong zou plaats vinden.
Vanaf het moment dat ik begon aan het traject, wist ik al in welke week mijn eisprong zou zijn. Dit is handige informatie. Zowel voor jezelf, als voor de donor. De donor weet dan in welke week hij stand-by moet staan om af te spreken voor donatie.
Zo’n 2 á 3 dagen voor de vermeende eisprong (volgens de app) begon ik met ovulatietesten. Ik gebruikte altijd de Digitale Ovulatietesten van Clearblue. Op deze test wordt namelijk weer gegeven of je vruchtbaarheid op het moment van de test laag is, hoog of dat je een piek hebt.
Bij de weergave van een hoge vruchtbaarheid, stelde ik de donor op de hoogte. Vaak spraken we dan de volgende dag of 2 dagen erna af, in de hoop dat ik die dag de piek in mijn vruchtbaarheid had bereikt.
Insemineren en afwachten
Het insemineren van de zaadcellen van de donor kan in een kliniek plaats vinden, of je doet het zelf met behulp van een inseminatiespuit. In een kliniek wordt de inseminatie door een verpleegkundige gedaan. Zij hebben daar alle benodigdheden.
Heb je besloten zelf te insemineren, dan kan je potjes en inseminatiespuiten eenvoudig bestellen via internet. Hierdoor ziet niemand wat je aanschaft en hoef je dus ook niet bekend te maken dat je zwanger probeert te worden.
Hoe insemineren werkt, hoef ik niet uit te leggen. We weten allemaal hoe kindjes worden verwekt.
Na de inseminatie is het afwachten. Ben je zwanger, dan kan je een gat in de lucht springen. Is het dit keer niet gelukt, houd moed en doe nog een poging. Het komt vaker voor dat het niet in één keer lukt, dan dat het wel in één keer lukt. Maar kijk niet gek op als het wel in één keer lukt, want die mogelijkheid bestaat!
Laat je niet uit het veld slaan als het een half jaar tot een jaar duurt. Voor een eerste zwangerschap, moet je een jaar de tijd nemen. Ook als je in een relatie zit. Heb je het gevoel dat er iets niet klopt? Dan kan je natuurlijk een afspraak maken met de huisarts voor onderzoek.
Is jou kindje van een onbekende donor of van een bekende donor? Hoe ben je tot die beslissing gekomen?
