Wat zijn de voordelen van goed voor jezelf zorgen?

Leestijd: 4 minuten

Goed voor een ander zorgen doe je vaak als vanzelf. Goed voor jezelf zorgen schiet er wellicht nog wel eens bij in… Is je moeder ziek en kan ze daardoor wel wat hulp gebruiken? Dan doe je dat zonder twijfel. Stort een vriendin haar hart bij jou uit? Dan toon je haar medeleven en bied je haar steun. De kans dat je tegen je moeder of die vriendin zegt: “Stel je niet zo aan!” is waarschijnlijk niet zo groot.

Voor onszelf zijn we vaak harder, minder genuanceerd, minder meelevend. In onze gedachten gaan we een gesprek met onszelf aan. Dat je je niet zo moet aanstellen, dat het heus nog wel gaat. Gewoon nog even volhouden, gewoon nog even doorgaan. En waarom? Waarom is het eenvoudiger om voor een ander te zorgen, dan voor jezelf? Ik kan die vraag niet voor jou beantwoorden. Alleen jij kan dat doen.

Analyseer je gedachten

Duik in je overtuigingen. Welke gedachten komen er in je op, op het moment dat je weet dat je aan jezelf moet denken, maar dit toch niet doet. Zijn er bepaalde gedachten die je ervan weerhouden de rust te pakken die je nodig hebt? Zijn er bepaalde overtuigingen die ervoor zorgen dat je het niet mag van jezelf?

Wellicht ligt de oorzaak van deze gedachten en/of overtuigingen in je opvoeding, in de manier waarop er door vriendjes en vriendinnetjes met je is omgegaan. De oorzaak kan ook liggen in je schooltijd of in de liefdesrelatie(s) die je hebt gehad.

Wat is dat eigenlijk, goed voor jezelf zorgen?

Goed voor jezelf zorgen is een combinatie van verschillende factoren:

  • Aandacht geven aan je gevoelens en hier iets mee doen
  • Aandacht geven aan je lichaam, maar ook, luisteren naar je lichaam
  • Positieve gedachten over jezelf
  • Gezond eten
  • Voldoende water drinken
  • Een goede balans tussen spanning en ontspanning
  • Voldoende lichaamsbeweging
  • Voldoende slapen
  • Zelfacceptatie, -respect, -liefde en compassie
  • Doen wat je gevoel je ingeeft, waar jij je goed bij voelt

De voordelen van goed voor jezelf zorgen

Mensen die tijd voor zichzelf nemen, aandacht schenken aan hun gevoelens en hier ook daadwerkelijk iets mee doen, ontwikkelen op den duur een betere band met zichzelf. Door jezelf te geven wat je nodig hebt zonder anderen daarmee bewust te kort te doen, groeit je eigenwaarde. Leren luisteren naar je lichaam en je gevoel, brengt je dichter bij je kern, bij wie je in essentie bent. Door goed voor jezelf te zorgen, raak je meer in balans. Doordat je meer in balans bent, kan je fysiek en mentaal meer aan.

Starten met zelfzorg

Alles is een keuze, ook goed zorgen voor jezelf is een keuze. Bewust en onbewust maak je tienduizenden keuzes op een dag. Op het moment dat je structureel dingen doet voor anderen die jou energie kosten, dan zorg je niet optimaal voor jezelf. Cijfer je jezelf weg of loop je jezelf continu voorbij? Ook dan mag je beter voor jezelf gaan zorgen.

Kies er bewust voor om goed voor jezelf te willen zorgen. Houd jezelf daar ook aan. Door een afspraak met jezelf te maken en deze na te komen, groeit je zelfvertrouwen.

Zorg met liefde voor jezelf, zowel voor de binnenkant als voor de buitenkant. Voor lichaam en geest. Kies ervoor en begin ermee, direct. Goed voor jezelf zorgen, levert je meer zelfliefde op en daarmee ook meer zelfverzekerdheid. Ben je het niet gewend om goed voor jezelf te zorgen, begin dan in kleine stapjes die makkelijk in te passen zijn in je dagelijks leven. Doordat het kleine veranderingen of toevoegingen zijn in je dagelijkse routine, houd je ze beter vol.

Begin met kleine stapjes

Beweeg je weinig? Begin dan eens met 10 minuten wandelen of een rondje te fietsen. Snoep je meerdere malen per dag? Bouw dit dan af door te begin met de helft van de ongezonde producten te vervangen voor gezonde producten. Negeer je de signalen van je lichaam of weet je niet zeker of je wel goed naar je lichaam luistert? Start met een paar minuten mediteren.

Maak de stappen die je wilt zetten niet te groot voor jezelf, maak het behapbaar. Drastische veranderingen zijn vaak niet vol te houden. Kleine veranderingen wel. Door te begin met kleine stapjes, voel je elke keer een overwinning als dit is gelukt. Dit zorgt voor meer zelfverzekerdheid.

Zodra deze kleine stapjes je makkelijk af gaan, kan je nieuwe stappen gaan zetten. Als je bijvoorbeeld bent begonnen met 10 minuten wandelen per dag en dit gaat je makkelijk af, verhoog het dan naar 15 of 20 minuten. Ben je begonnen met 5 minuten mediteren en voelt dit niet meer zo lang als in het begin? Neem dan eens 10 minuten de tijd voor een meditatie. Tien kleine stappen brengen je verder dan 2 grote stappen. Simpelweg omdat de kans dat je bij grote stappen weerstand voelt en daardoor afhaakt, groter is dan bij kleine stappen.

Op welke manier mag jij beter voor jezelf gaan zorgen?

Afsluiting Blog Wen van der Lee

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights