Je mindset is de manier waarop je denkt. De manier waarop je denkt is bepalend voor hoe je handelt, welke keuzes je maakt, hoe je tegen dingen aankijkt en hoe je je voelt. Er zijn 2 soorten mindset: een statische mindset en een groeimindset. Een statische mindset is gericht op beperkingen. Iemand met een groeimindset is juist gericht op wat er wél mogelijk is. In dit artikel heb ik het verschil tussen de 2 soorten mindset uitgebreid uitgelegd.
Als je zelfverzekerder wilt worden, dan is het van belang dat je een groeimindset ontwikkelt. Wanneer jij je regelmatig onzeker voelt en je denkt dat je hier niks aan kunt veranderen, dan is dat ook zo. Je denkt in problemen, ziet allerlei beren op de weg en je bent bang dat het je niet lukt om van de onzekerheid af te komen. Die statische mindset zorgt ervoor dat het je extra veel moeite kost om zelfverzekerder te worden. Je weerhoudt jezelf ervan.
Er is niks mis met een statische mindset. Niemand heeft een volledig statische of een volledig op groei gerichte mindset. Meestal verschilt het een beetje per leefgebied en/of per situatie, afhankelijk van wat je hebt meegemaakt. Vaak is er één mindset die overheerst.
Je mindset kan je veranderen. Deels is het een keuze, deels moet je het oefenen. Hoe lang deze verandering duurt is afhankelijk van hoe diep geworteld jouw huidige mindset is.
5 voordelen van een groeimindset:
Je ziet kansen en mogelijkheden
Wanneer je een gevoel van minderwaardigheid of onzekerheid ervaart, dan is het lastig daar overheen te komen op het moment dat je een statische mindset hebt. Vanuit deze vaste mindset benader je dit gevoel al snel als iets dat er nou eenmaal is. Je houdt het niet voor mogelijk dat je iets kunt veranderen aan dit gevoel. Terwijl, wanneer je een groeimindset hebt, je juist de overtuiging hebt dat je kunt veranderen, dat je nieuwe dingen kunt leren. Hierdoor leer je meer en ontwikkel je jezelf dus ook meer.
Minder twijfelen aan jezelf
Met een groeimindset zie je de potentie in jezelf (en in anderen), waardoor je minder twijfelt. Twijfelen of je het wel goed doet, uitdagingen uit de weg gaan of faalangst. Dit kan allemaal voortkomen uit twijfelen aan jezelf. Twijfel komt voort uit negatieve gedachten over jezelf. Door het aannemen of aanleren van een positieve mindset, ofwel een groeimindset, heb je positievere gedachten over jezelf waardoor twijfel minder kans krijgt.
Minder twijfel, zorgt dus voor positievere gedachten en positieve gedachten over jezelf zorgen voor meer vriendelijkheid en compassie naar jezelf. Door liefdevol met jezelf om te gaan, groeit je eigenwaarde en daarmee ook je zelfverzekerdheid.
Meer eigenwaarde dankzij een groeimindset
Wanneer je vanuit een groeimindset naar anderen kijkt, zie je anderen en wat zij hebben bereikt als inspirerend. Iemand die hetzelfde doet als jij, maar meer verdient of iemand die een vergelijkbaar leven lijdt, maar er gelukkiger uit ziet als jij, die zie jij niet als concurrent. Je voelt geen afgunst en je kan het relativeren, waardoor je jouw eigenwaarde behoudt. Daarnaast ben je geïnteresseerd in hoe zij het doen en hoe ze hebben bereikt wat ze hebben bereikt, op het moment dat je diegene vergelijkt met jezelf of zijn/haar leven vergelijkt met dat van jou.
Met een statische mindset kan jezelf vergelijken met anderen voelen als een concurrentiestrijd. Dat kan 2 kanten op: óf je vindt de ander beter, leuker, slimmer dan jezelf óf je voelt een bepaalde mate van jaloezie richting de ander. In beide gevallen doet dit je eigenwaarde dit geen goed. Anderen als het ware op een voetstuk plaatsen, zorgt voor minder eigenwaarde. Afgunst richting anderen is jezelf beter voelen, door anderen naar beneden te praten. Diep van binnen kan dit niet juist voelen.
Makkelijker kunnen omgaan met kritiek
Als je een minderwaardigheidscomplex hebt, heb je vaak het gevoel hebben dat mensen met een kritisch oog naar jou kijken. Met een statische mindset wordt dit in stand gehouden, omdat je zelf waarschijnlijk ook kritisch naar anderen kijkt. Dan is het eenvoudig om te denken dat anderen dat ook doen. Daarnaast kan je een mening van iemand eerder als kritiek opvatten, op het moment dat je niet open staat voor feedback. Iets wat typerend is voor iemand met een statische mindset.
Bij een groeimindset ben je gedreven om te leren en wil je jezelf graag ontwikkelen, waardoor feedback welkom is. De mening van anderen kan je daardoor eenvoudiger filteren tussen feedback en kritiek. Daarnaast komt kritiek minder hard bij je binnen en kan je er makkelijker mee om gaan, doordat je jezelf op waarde schat. Hierdoor is er minder conflict mogelijk.
Een groeimindset leidt tot een groter doorzettingsvermogen
Met een groeimindset houd je alles voor mogelijk. Je ziet meer kansen en mogelijkheden doordat je gericht bent op potentie en groei. Problemen zie je als uitdagingen en je kijkt verder dan de gebaande paden, waardoor je vindingrijker bent, dan met een statische mindset. Dit zorgt er allemaal voor dat je meer doorzettingsvermogen hebt. Zit het even tegen? Dan zoek je een andere manier om het te laten werken.
Natuurlijk zijn er nog meer voordelen te benoemen van een groeimindset. Wat zijn volgens jou de voordelen van een groeimindset?