Veranderen, wat dit moeilijk maakt en hoe je doorzet

Leestijd: 5 minuten

Het is moeilijk om te veranderen en het is soms ook moeilijk om ermee om te gaan als iets om je heen veranderd. Een persoon of een omstandigheid, een situatie. Verandering is lastig doordat dit voor onze hersenen wordt gezien als een vorm van lijden. Ons brein wil het liefst dat alles blijft zoals het nu is. Ongeacht of dat goed voor ons is. Vrijwel elke verandering gaat gepaard met verlies, ongemak of een vorm van angst. Dit kan ervoor zorgen dat je moeite hebt met het maken van een keuze. Dezelfde reactie van onze hersenen op verandering, maakt het soms lastig een nieuwe situatie of verandering van een persoon te accepteren.

Verandering gaat gepaard met verlies, ongemak en angst

Stel dat je al 5 jaar bij hetzelfde bedrijf werkt, in dezelfde functie. Je bent uitgeleerd in de functie, maar er is geen mogelijkheid tot promotie. Je gaat opzoek naar een andere baan, je solliciteer en wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Na dit gesprek volgt er al snel een tweede gesprek. Het bedrijf is leuk, de functie uitdagend en je zou er graag gaan werken.

Ze bieden ze je een contract aan. Je staat nu voor een keuze: ga je de baan aannemen of niet. Als je de baan aanneemt, moet je jouw huidige baan opzeggen. Je verliest dan als het ware je huidige baan, zodat je kunt starten met de nieuwe baan. Dit gevoel van verlies kan vooraf groter aanvoelen, dan dat wat je “gewonnen” hebt, namelijk je nieuwe baan.

De eerste werkdag is aangebroken. Spannend! Zodra je binnen stapt, kan jij je ongemakkelijk voelen doordat je nog niemand kent. Op het moment dat je begint met het op je nemen van de werkzaamheden kan je wederom ongemak ervaren. Het is nieuw en onbekend en dat maakt dat jij je ongemakkelijk of zelfs angstig voelt.

Stel dat één van de taken is om maandelijks een rapportage te presenteren. Je hebt geen ervaring met het geven van presentaties. Dan kan het de eerste paar keren dat jij dit moet doen, enorm spannend zijn. Je kan last hebben van faalangst: “Leg ik het wel goed uit?”, “Vergeet ik niet wat ik moet zeggen?” of “Wat als ik het antwoord op een vraag niet kan beantwoorden?”

Wat je ervan weerhoudt om te veranderen

Ik houd het voorbeeld van het wisselen van baan nog even vast, want nog voordat de verandering heeft plaats gevonden kan je al een reactie bij jezelf opmerken. Een reactie die wordt veroorzaakt door de aversie van de hersenen, op verandering.

Het verlies dat gepaard gaat met het wisselen van werkgever, kan je ervan weerhouden om de stap daadwerkelijk te zetten. Nu weet je wat je hebt. Je kent het bedrijf, de werkzaamheden, je collega’s, de sfeer. Dit is na 2 gesprekken nog grotendeels onduidelijk over je nieuwe werkplek.

Het ongemak kan je weerhouden van het kiezen voor een nieuwe werkgever. Binnen stappen bij een bedrijf waar je de mensen niet kent, kan ongemak met zich mee brengen. Beginnen met nieuwe werkzaamheden, kan een onwennig of ongemakkelijk gevoel geven.

Angst kan je ook tegen houden om de stap te zetten. Een angst zou kunnen zijn: “Wat als ik het niet kan vinden met mijn collega’s?” of “Wat als ik niet naar behoren presteer? Nu heb ik een vast contract, bij de nieuwe werkgever niet.”

Waarom iedereen moeite heeft met verandering

Voorkomen dat een persoon of situatie veranderd, is het eerste seintje wat het brein je aanreikt. Dit is onbewust de primaire reactie van iedereen. Jij of je omgeving zal er in eerste instantie dan ook alles aan doen om verandering te voorkomen. Als jij verandert, zal je omgeving je willen weerhouden te veranderen. En als een situatie om jou heen of iemand uit jouw omgeving verandert, dan zal jij datgene of die persoon ervan willen weerhouden te veranderen. Want simpel gezegd, weet je nu wat je hebt of hoe die persoon is, maar je weet niet wat je krijgt.

Je wilt iets veranderen, hoe zet je dat door?

Doordat je brein het liefst alles behoudt zoals het is, is het noodzakelijk dat de verandering die je wilt ondergaan voor jou noodzakelijk is. Ongeacht we het dan hebben over verandering in jouw manier van denken of handelen, of over het veranderen van baan of iets anders praktisch als het verhuizen naar een andere stad.

De eerste stap zou dan ook moeten zijn dat je een intrinsieke motivatie hebt om de verandering door te voeren. Dit doe je door écht te kiezen. Met andere woorden: kiezen en de consequenties van je keuze aanvaarden. 5 andere dingen die je kunnen helpen doorzetten:

  1. Zelfverzekerdheid helpt je bij het doorzetten van veranderingen. Op jezelf durven vertrouwen, weten waarom je wilt veranderen, jezelf de verandering gunnen en de juiste overtuigingen, mindset hebben om de verandering door te kunnen zetten.
    .
  2. Je hebt een langetermijnperspectief nodig. Verandering beredeneren we vanuit het ‘nu’. We houden alleen rekening met de kennis die we op dit moment bezitten, de voorkeuren die we momenteel hebben, de omstandigheden waarin we ons nu bevinden en de wensen die we nu hebben. Als je meer rekening houdt met de mogelijke veranderingen binnen je kennis, voorkeuren, omstandigheden en wensen, dan wordt het eenvoudiger om verandering door te zetten.
    .
  3. Lef en doorzettingsvermogen. Als je weet dat je wordt tegengehouden door angst of ongemak, heb dan het lef dat opzij te zetten of vind een weg te vinden om ermee om te kunnen gaan. Vergroot je comfortzone, door iets te doen wat je spannend of ongemakkelijk vindt. En op het moment dat het even tegen zit, pak de draad dan weer op. Zet door. Wees vastberaden.
    .
  4. Wees zelf je grootste motivator. Dit sluit aan op punt één. Afkeer van verandering zit diep geworteld in een ieders systeem, dus ook bij de mensen in je omgeving. Dit verklaart waarom jouw omgeving vaak niet staat te springen als je vertelt dat je iets wilt veranderen. Ongeacht of de verandering betrekking heeft op hun leven of op de relatie die zij met jou hebben. Onbewust zullen ze proberen te voorkomen dat je gaat veranderen. Wees je hiervan bewust. Als jij met volle overtuiging hebt gekozen voor de verandering, dan laat jij je niet tegenhouden door anderen. Dan heb je genoeg aan je intrinsieke motivatie.
    .
  5. Wat ook kan helpen bij het willen veranderen, is door het creëren van urgentie. Urgentie creëer je door de meerwaarde van een verandering zó groot te maken, dat het behouden van de huidige situatie, geen optie meer lijkt.

Wat is jouw grootste inzicht na het lezen van dit artikel?

Afsluiting Blog Wen van der Lee

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights