Gezond egoïsme betekent dat je doet wat goed is voor jou en daarmee rekening houdt met de ander. Wanneer je egoïstisch bent doe je wat goed is voor jou en houd je geen rekening met de gevoelens en wensen van de ander. Keuzes draaien in dat geval alleen om jou. Bij gezond egoïsme draaien de keuzes die je maakt ook om jou, met de nuancering dat je rekening houdt met de gevoelens en wensen van de ander.
Iedereen is een beetje egoïstisch
Egoïsme heeft in de volksmond een negatieve lading. Begrijpelijk, want het is sociaal gezien niet wenselijk om alleen maar met jezelf bezig te zijn. Maar wees eens eerlijk, is dat niet wat we allemaal doen? Is dat niet gewoon hoe het werkt in deze maatschappij?
Niets in het leven komt je zomaar aanwaaien. Als je die droombaan wilt, zal je er zelf voor in actie moeten komen. Jij zal die cursus of opleiding moeten gaan volgen en jezelf moeten ontwikkelen in je huidige functie. Dat kan niemand anders voor je doen. Als jij een leuke partner wilt, dan zal je erop uit moeten gaan en moeten gaan daten. Elke avond thuis voor de tv te hangen, levert je geen nieuwe relatie op. Als jij met meer zelfverzekerdheid door het wilt gaan, dan zal je zelf opzoek moeten gaan naar de oorzaak van jouw onzekerheid. Je zal jezelf beter moeten leren kennen, je gedrag en je gedachten moeten evalueren. Dingen uitproberen, stappen zetten, keuzes maken en de consequenties ervan aanvaarden. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar je kan het toepassen op alles in je leven.
Iedereen zorgt als eerste voor zichzelf en zo hoort het ook. In het vliegtuig moet je niet voor niets eerst het zuurstofmasker bij jezelf opzetten, voordat je je kind of een ander kunt helpen. Jij bent in charge. Jij bent degene die het beste weet wat jou gelukkig maakt en alleen jij kan daar naar handelen en keuzes maken die bijdragen aan jouw geluk.
Hoe gezond egoïsme zich uit
Gezond egoïsme draait om goed doen voor jezelf, zonder dat je daarmee een ander moedwillig kwetst. Geven en nemen, in plaats van jezelf opofferen. Een afspraak verzetten, in plaats van tegen je gevoel in wél naar die afspraak gaan. Vroeg naar huis gaan als je dat nodig hebt, terwijl de rest nog even doorhaalt in de stad. Niet kunnen meepraten over populaire televisie programma’s, omdat je je tijd liever besteedt aan zelfontwikkeling of het lezen van een goed boek. Een stukje taart afslaan omdat je gezonder wilt leven, in plaats van “ja” zeggen omdat iemand blijft aandringen.
Dat je jezelf op nummer één zet, betekent niet dat je minder of niet om een ander geeft. Voor jezelf kiezen betekent niet dat je een ander niet wilt steunen. Een keuze maken die jou dient, betekent niet dat je de gevoelens van een ander bagatelliseert. Je grenzen aangeven betekent niet dat je de ander niet begrijpt of wilt begrijpen.
Egoïstisch of rechtvaardig?
Jezelf op nummer één zetten, voor jezelf kiezen, keuzes maken die jou gelukkiger maken en je grenzen aangeven. Is dat egoïstisch of is dat iets waar je recht op hebt? Als jij jezelf niet beschermd, wie doet dat dan wel? Als jij je grenzen niet bewaakt, wie doet dat dan wel? Alleen jij weet exact wat je grenzen zijn en weet je die niet, denk daar dan eens over na.
Het is vast wel eens voorgekomen dat je iets hebt gedaan, waar je later spijt van had. Dat is niet erg. Dat is een leerpunt. Je ging toen over je eigen grens of je hebt iemand anders over jouw grens laten gaan. Accepteer wat het is en zie het als een leerpunt. Daar ligt dus jouw grens. Spreek met jezelf af dat dat jouw grens is voor nu en misschien wel voor altijd. Maar kies voor die grens en bewaak hem. Bewaak hem met alles wat je hebt, houd je eraan vast en laat je niet van de wijs brengen door anderen.
Houd jezelf aan de keuzes die je maakt. Zolang ze goed voelen voor jou is dat genoeg. Je bent niemand verantwoording schuldig. Geef je grenzen aan en laat je niet afleiden door de mening van anderen. Ook niet als die ‘anderen’ je moeder, je vrienden of familie zijn. Zij hebben het beste met je voor. Dat is iets om dankbaar voor te zijn, maar laat het je niet tegenhouden. Uiteindelijk weet jij het beste wat jou gelukkig maakt, dus bewaak je grenzen, doe wat goed voelt voor jou. Durf te kiezen en ervoor te staan. Zolang je anderen niet moedwillig kwetst, is er niks mis met een beetje (meer) egoïsme.
Ben jij op een gezonde manier egoïstisch?