Je comfortzone is als een liefdesrelatie: aangenaam en vertrouwd. Binnen je comfortzone voel jij je op je gemak en ontspannen. Je comfortzone is dat wat bekend is. Bekende situaties, mensen en omgevingen, maar ook vaardigheden die je al onder de knie hebt en de kennis die je bezit. Buiten je comfortzone is met iemand zijn die je niet kent. Het is onbekend en voelt daardoor onwennig, ongemakkelijk en spannend. Dingen die we liever vermijden, maar juist buiten je comfortzone ligt ontwikkeling en groei. Binnen je comfortzone willen blijven, weerhoudt je ervan om te groeien.
Angst voor het onbekende
Als iets buiten je comfortzone ligt, dan kan je dat een onprettig gevoel geven. Je hebt het nog nooit gedaan en je weet daardoor niet of je het wel kunt. Afhankelijk van je mindset zal je het daardoor wel of niet proberen of eraan beginnen.
Nog voordat je buiten je comfortzone treedt, kan je angst ervaren. Vaak is dit faalangst. Een angst die je jezelf aanpraat in gedachten. Het is logisch dat je het spannend vindt om iets te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan, maar dat je iets nog nooit hebt gedaan betekent niet automatisch dat je er daarom ook slecht in bent of dat je het niet kan. Door dingen te doen die buiten je comfortzone liggen, kan je talenten bij jezelf ontdekken waarvan je niet wist dat je ze hebt. Of je denkt dat iets heel moeilijk is, maar wanneer je het dan tóch doet, blijkt het helemaal niet zo moeilijk te zijn.
Je comfortzone vergroten
Je kunt je comfortzone vergroten door kleine stappen te zetten. Als je het bijvoorbeeld lastig vindt om voor een groep mensen te praten, begin dan eens met je mening te geven in een vergadering of stel een vraag. Iedereen die deelneemt aan de vergadering zal je aankijken en iemand zal jou wellicht een wedervraag stellen. Hierdoor raak je een beetje gewend aan het gevoel dat er naar je gekeken wordt en het spreken in een groep mensen. Elke keer dat je dit weer doet, zal het angstige gevoel minder worden. Uiteindelijk voel jij je meer op je gemak en is jouw comfortzone wat vergroot, waardoor je hem nog verder kan vergroten.
De zones buiten je comfortzone
Buiten je comfortzone ligt een zogeheten leerzone. In deze leerzone ervaar je een bepaalde mate van spanning. Een spanning die je aan kunt, waar je mee om weet te gaan. Buiten je leerzone ligt de paniekzone. De naam zegt het al, je raakt volledig in paniek als je deze stap zet vanuit je comfortzone. Paniek ervaar je als een heftige lichamelijke reactie op angst. Je kan gaan trillen, gaan zweten of gaan hyperventileren. Wat iemand ervaart als hij of zij in paniek is, is voor iedereen verschillend. Het kan namelijk ook zijn dat de paniek alleen in je gedachten voorkomt. Je krijgt dan gedachten als “Ik kan het niet” of “Dit is niks voor mij!”
Probeer je jouw comfortzone te vergroten, maar ervaar je een vorm van paniek? Dan is de stap te groot. Doe in dat geval een stapje terug. Iets veranderen of iets nieuws leren doe je door een stap te zetten vanuit je comfortzone, in de leerzone. Pas als de leerzone comfortabel, aangenaam en vertrouwd aanvoelt kan je een grotere stap zetten, vergeleken met het punt waar je begon.
De leerzone
Wanneer je een stap zet in je leerzone, dan kan je dat doen beseffen dat je er op dat moment niet zo goed in bent. Zie deze eerste stap als een beginpunt, niet als falen. Alle begin is moeilijk, iedereen begint bij nul. Zo hebben we allemaal als baby eerst moeten leren kruipen, voordat we konden gaan lopen.
Vergelijk jouw eerste stap niet met de stappen die anderen zetten of het tempo waarin zij gaan. Dit levert enkel frustratie en negativiteit op en dat zijn ingrediënten die niet bijdragen aan je ontwikkeling. Sterker nog, ze kunnen je zelfs tegenwerken. Negatief denken zorgt ervoor dat je minder creatief en vindingrijk bent. Een negatieve staat van zijn zorgt ervoor dat je als het ware wordt afgesloten van de mogelijkheden die er zijn; je ziet oplossingen en kansen niet. Een positieve staat van zijn heeft een tegenovergestelde werking. Een positieve houding en mindset zorgt ervoor dat het eenvoudiger is nieuwe vaardigheden aan te leren, kansen te zien en oplossingen te bedenken.
Binnen de leerzone kan je een lichte vorm van angst ervaren. Als dit gebeurt, vraag jezelf dan af of de angst realistisch is. Is het iets wat daadwerkelijk kan gebeuren en zo ja, wat is daar erg aan? Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je de stap zet? Is het, het einde van de wereld op het moment dat je iets verkeerd doet, omdat je het voor het eerst doet? Is het onomkeerbaar? Door op deze manier naar de angst te kijken en het te relativeren, neem je vaak al de meeste spanning bij jezelf weg.
Het vergroten van je comfortzone en je zelfvertrouwen
Door buiten je comfortzone te gaan en deze te vergroten, krijg je meer zelfvertrouwen. Elke stap die je zet is er één en daar mag je trots op zijn. Sta erbij stil en complimenteer jezelf. Wees niet te streng voor jezelf. Het is goed om jezelf zo nu en dan een liefdevolle schop onder je kont te geven of jezelf streng toe te spreken wat zorgt voor een duwtje in de goede richting, maar wees ook lief voor jezelf. Praat tegen jezelf op z’n minst zo liefdevol, als dat je tegen je beste vriendin of je kind praat. Het leven is soms al hard genoeg en je hoeft het jezelf niet nog moeilijker te maken, door ook nog eens kritisch te zijn naar jezelf. Met een beetje pushen is niks mis, maar met lief zijn voor jezelf ook zeker niet!
Wat maakt het voor jou lastig om je comfortzone te vergroten?