Voedingsschema en slaapritme van een baby

Leestijd: 10 minuten

In dit artikel deel ik het voedingsschema van mijn zoontje. Omdat elke baby anders is en ik geen specialist ben, ga ik geen informatie delen over de hoeveelheid voeding die ik Levi heb gegeven tijdens de eerste twee maanden van zijn leven. Ik wil voorkomen dat iemand dit klakkeloos gaat overnemen, waardoor een kindje te weinig of juist teveel voeding binnen krijgt. Ook daarover zijn de meningen verdeeld. De één zegt dat je een bepaald ritme en vast hoeveelheden flesvoeding moet geven. Een ander voedt op verzoek en laat zijn/haar kindje zoveel drinken als het zelf wilt.

Daarnaast heeft Levi verborgen reflux en is als gevolg daarvan oververmoeid geraakt. Hierdoor had hij een verstoord ritme, was het soms lastig om hem aan een vast voedingsschema te houden en had hij geen vaste slaaptijden. Uiteindelijk had hij na een paar weken weer een vast ritme en dat deel ik dan ook graag met je. Mijn ervaring is dat een kindje goed gaat op een vast ritme, mits je hem/haar dit structureel biedt.

Voedingsschema en slaapjes bij 2 maanden

Door omstandigheden heb ik nog geen week borstvoeding kunnen geven. Ik vind dit ontzettend jammer. Gelukkig is er voldoende keuze uit goede flesvoeding. Vanaf de eerste dag heb ik Levi Nutrilon hypoallergeen (H.A.) gegeven. Hypoallergene flesvoeding is ontwikkeld om koemelkallergie te voorkomen. Echter lees je op internet ook artikel over dat hypoallergene flesvoeding helemaal niet bijdraagt aan het voorkomen van een koemelkallergie. Welke informatie is juist? Wat moet je geloven? Ik heb geen idee. Ik heb afgegaan op de kennis van mijn kraamhulp en zij adviseerde hypoallergene flesvoeding.

Toen Levi 10 weken oud was kreeg hij 5 flesvoedingen van 160 ml verspreid over de dag, op de volgende tijdstippen: 08:00 uur, 12:00 uur, 16:00 uur, 20:00 uur en 00:00 uur.

In de ochtend en ’s middags sliep hij vaak drie uur tussen de voedingen door. Tussen de voedingen van 16:00 uur en 20:00 uur was hij wat langer wakker en sliep hij maar een uurtje. Na zijn laatste fles sliep hij de hele nacht door van 00:00 uur tot 08:00 uur ’s ochtends.

Bovenstaand ritme week natuurlijk wel eens af, met een kwartier of een half uurtje. Toch probeerde ik dit schema zo strak mogelijk te volgen, omdat ik merkte dat hij het hier goed op deed.

Voedingsschema en slaapjes bij 3 maanden

Langzaam ben ik de hoeveelheid voeding gaan verhogen, omdat ik merkte dat Levi meer voeding nodig had. Met 14 weken kreeg hij 5 flesvoedingen van 170 ml verspreid over de dag. Het voedingsschema heb ik toen een beetje aangepast, omdat ik weer aan het werk was en dat beter paste bij de opvang. Levi dronk een fles op de volgende tijdstippen: 07:00 uur, 11:00 uur, 15:00 uur, 19:00 uur en 23:00 uur. De slaapjes waren nog hetzelfde als met 10 weken.

Voedingsschema en slaapjes bij 4 maanden

Levi is 18 weken als hij 5 flesvoedingen van 180 ml verspreid over de dag krijgt. De tijden zijn iets aangepast, naar 07:00 uur, 11:00 uur, 15:00 uur, 18:30 uur en 22:00 uur, zodat ik een iets langere nachtrust heb. Hij gaat er goed op. Hij slaapt overdag inmiddels wat minder. Tussen zijn ochtendvoedingen slaapt hij vaak 3 uurtjes. Tussen de voedingen van 11:00 uur en 15:00 uur slaapt hij 1,5 tot 2,5 uur. Afhankelijk van het tijdstip dat ik hem van de hele dagopvang haal, slaapt hij bij de opvang nog een uur tussen zijn voedingen van 15:00 uur en 18:30 uur.

Thuis heeft hij hetzelfde ritme als bij de opvang. Echter is hij op woensdag en zaterdag, na 2 dagen opvang, meestal wat vermoeider waardoor hij nog wat langer slaapt tussen 11:00 uur en 18:30 uur.

Oefenhapjes groente

Met 4 maanden mag je beginnen met het aanbieden van oefenhapjes, zodat je kindje kan gaan wennen aan andere smaken en texturen. Toen Levi 4 maanden was, ben ik hem dan ook oefenhapjes groente gaan geven. Ik begon met sperziebonen, wortel en broccoli. In het weekend maakte ik de oefenhapjes voor de hele week klaar, door deze te koken. Als het zacht was pureerde ik de groente met een beetje van het kookvocht en deed ik de groente in een ijsblokjesvorm, per smaak, in de vriezer. Dagelijks kon ik dan een blokje ontdooien en had Levi elke dag een verse hap om te proeven.

Levi vond het een beetje gek toen hij andere smaken en texturen aangeboden kreeg. Hij heeft echter nooit iets uitgespuugd omdat hij het niet lekker vond. Ook niet toen ik hem nieuwe smaken gaf, zoals bloemkool, doperwten en courgette. Hij vond (en vindt!) het allemaal lekker.

Het voordeel van het vooraf klaar maken en invriezen van de groente in een ijsblokjesvorm, vind ik dat je de hoeveelheid makkelijk kunt doseren. Eerst één blokje en als hij ouder is twee. Daarnaast kan je op een gegeven moment ook smaken gaan combineren. Dit zorgt voor afwisseling en hierdoor leert je kindje nog meer smaken kennen.

Voedingsschema en slaapjes bij 5, 6 en 7 maanden

Met 5 maanden heb ik de flesvoedingen kunnen terugbrengen naar 4 per dag. Hij krijgt 4 keer 200 ml flesvoeding, verspreid over de dag om 07:00 uur, 11:30 uur, 16:30 uur en 21:30 uur. In de ochtend slaapt hij meestal twee uur en in de middag verschilt het; één tot twee uur. Er zijn ook dagen bij dat hij nog 3 slaapjes heeft, een lange van drie uur en twee korte slaapjes van één uur.

Dit schema is een lange tijd zo gebleven. Tussen de voedingen van 16:30 en 21:30 uur geef ik Levi een oefenhapje groente.

Fruit en brood

Toen Levi 6 maanden was ben ik hem fruit gaan aanbieden. Ik begon met appel, peer en banaan. Hij vond het in het begin niet zo lekker. Spuugde het niet uit, maar at het gewoon niet op. Na een paar happen weigerde hij dan om verder te eten. Dit gebeurde zowel thuis, als bij de opvang.

Naar mate hij ouder werd en vaker fruit aangeboden kreeg, ging hij het steeds lekkerder vinden. Met een maand of zeven was dit een echt eetmoment voor hem.

Met 6,5 maand kreeg Levi zijn eerste broodkorst. Hij vond het erg lekker, maar past met 7,5 maand durfde ik hem een hele boterham in stukjes te geven. Ja, ik was nogal voorzichtig. Nog steeds ben ik voorzichtig, maar ik probeer wel goed naar Levi te kijken en naar wat hij aan kan. Ik had hem makkelijk met 6,5 maand die boterham al kunnen geven, maar ik was bang dat hij erin zou stikken. Waarom hij wel al broodkorsten at? Die gaven ze hem bij de opvang. Soms doe je dingen waar je niet bij stilstaat…

Voedingsschema bij 8 en 9 maanden

Omdat Levi inmiddels fruit en brood eet, ben ik de flesvoedingen iets gaan aanpassen. De reden dat ik de flesvoedingen op deze manier verdeeld heb, is omdat hij in de ochtend flink trek heeft na een lange nacht slapen. ’s Avonds geef ik hem ook wat meer voeding, zodat hij de hele nacht door kan slapen. Overdag heeft hij iets minder flesvoeding nodig omdat hij brood, fruit, groente en water krijgt aangeboden. Zijn schema zag er als volgt uit:

07:00 uur fles 180 ml

09:30 uur klein tussendoortje

11:30 uur fles 150 ml

12:00 uur één boterham

14:30 uur fruit

16:30 uur fles 150 ml

17:30 uur groente

21:30 uur fles 180 ml

Levi heeft altijd zijn flessen leeg gedronken, waardoor het soms wel eens zoeken was met hoeveel ik hem zou geven. Ik heb me echter altijd geprobeerd te houden aan de richtlijn die op de verpakking staat: maximaal 1000 ml per 24 uur.

Slaapjes bij 8 en 9 maanden

Net als in de afgelopen twee maanden, varieerde het aantal slaapjes van twee tot drie keer per dag. Elke ochtend slaapt hij 1,5 tot 2 uur. In de middag varieert dit van een uur tot twee uur, soms slaapt hij ’s middags één keer en de andere keer twee keer.

Thuis slaapt hij wel altijd drie keer per dag. Waarschijnlijk doordat er minder prikkels zijn en hij moe is van 2 dagen opvang.

Ik heb altijd goed naar Levi gekeken. Is hij moe, dan breng ik hem naar bed. Is hij niet moe, dan mag hij lekker wakker blijven en spelen. Dat is dan ook een advies: kijk goed naar je eigen kindje, wat heeft hij/zij nodig?

Kleine tussendoortjes

Levi krijgt twee keer per dag een klein tussendoortje. Dit kan een soepstengel zijn, een cracotte (luchtige cracker), een rijstwafel, rozijntjes, 1 Nijntje koekje of 2 maïsvingers. Ik probeer hierin zoveel mogelijk af te wisselen.

In de ochtend gaat hij na het kleine tussendoortje slapen. Omdat hij lekkerder slaapt met wat te verteren in zijn maag, geef ik hem meestal een cracotte of een rijstwafel. Omdat hij het kleine tussendoortje in de middag zo dicht op het avondeten zit, geef ik hem meestal iets kleins en luchtigs zoals een mini rijstwafeltje of 2 maïsvingers.

Voedingsschema en slaapjes bij 10 maanden

Naar mate je kindje ouder wordt, gaat hij meer vaste voeding eten en mag hij ook steeds meer. Na 2 maanden hetzelfde schema te hebben aangehouden, heb ik het schema weer aangepast waarbij ik de hoeveelheid flesvoeding heb verlaagd en de hoeveelheid brood en groente heb verhoogd. Natuurlijk heb ik dit niet van de één op andere dag gedaan. Veranderingen in het voedingsschema heb ik altijd stapje voor stapje gedaan.

07:00 uur fles 180 ml

09:30 uur klein tussendoortje

12:00 uur 2 boterhammen

12:30 uur fles 150 ml

14:30 uur fruit

16:30 uur klein tussendoortje

17:30 uur avondeten

19:30 uur fles 180 ml

Levi zit inmiddels op twee slaapjes per dag. In de ochtend slaapt hij vaak twee uur tussen het tussendoortje en zijn lunchmaaltijd in. In de middag gaat hij slapen wanneer hij moe is. Vaak is dit tussen zijn fruithap en het avondeten. Soms is hij zó moe dat hij om 16:30 uur nog ligt te slapen. Ik maak hem dan wel altijd wakker, zodat hij ’s avonds weer makkelijk in slaap komt. Uit ervaring weet ik dat als ik hem langer laat liggen, dat ik hem ’s avonds ook later op bed moet leggen omdat hij anders toch niet in slaap valt.

Drinken

Wat ik niet bij de schema’s vermeld, maar wat Levi wel altijd aangeboden krijgt zijn water en thee. Minimaal bij elke maaltijd. Ik probeer hem zoveel mogelijk water te laten drinken. In het begin dronk hij niet zo goed, naast zijn flesvoedingen. Toen ben ik hem ook thee gaan aanbieden. Dat vindt hij ook lekker.

Ik probeer Levi zo min mogelijk diksap en siroop te geven. Toch ontkom je er niet aan. Op warme dagen heb ik liever dat hij íets drinkt, dan dat ik hem dwing alleen maar water te drinken waardoor hij uiteindelijk te weinig vocht binnen krijgt.

Levi drinkt uit een rietjesbeker, sinds hij een maand of acht, negen oud is. Dit hebben ze hem geleerd bij de opvang. Ze hebben hem ook een tijdje uit een tuitbeker laten drinken, maar dat doet hij niet zo goed, vandaar de rietjesbeker. Ik heb voor thuis dezelfde beker gekocht als die ze bij de opvang gebruiken. Wel zo makkelijk voor Levi. Hij drinkt goed uit de rietjesbeker, het enige nadeel vind ik dat als hij hem omgooit het drinken eruit loopt. Maar goed, poetsen en schoonmaken blijf je toch met een jong kind…

Voedingsschema en slaapjes bij 11 maanden

Met 11 maanden heb ik de ochtendfles van Levi geprobeerd in te ruilen voor een broodmaaltijd. Dat gaat vanaf de eerste dag goed. Hij heeft zijn fles geen moment gemist. Qua tijden is er niks veranderd in het voedingsschema. De slaapjes gaan nog altijd zoals deze met 10 maanden gingen. Hij slaapt in de ochtend ongeveer tussen 10:00 en 12:00 uur. In de middag leg ik hem na zijn fruithap op bed en slaapt hij één tot twee uur, afhankelijk van hoe moe hij is.

07:00 uur 1 tot 2 boterhammen

09:30 uur klein tussendoortje

12:00 uur 2 boterhammen

12:30 uur fles 150 ml

14:30 uur fruit

16:30 uur klein tussendoortje

17:30 uur avondeten

19:30 uur fles 180 ml

Broodbeleg

Natuurlijk krijgt Levi geen droge boterhammen te eten. Toen hij net begon met brood eten, kreeg hij brood met halvarine. Dit heb ik lange tijd zo gehouden, omdat hij het toch wel at. Vanaf een maand of 10 eet hij ook mager broodbeleg op brood. Sinds hij twee keer per dag brood eet, mag hij ook zoet beleg. Echter beperk ik dit zoveel mogelijk tot één boterham per dag. De rest van de dag geef ik hem zoveel mogelijk gezond beleg op brood, zoals zuivelspread en kipfilet.

Voedingsschema en slaapjes bij 12 maanden

Omdat het de afgelopen 4 weken goed is verlopen met het nieuwe schema, ben ik zijn flesvoedingen nog verder terug gaan brengen. Levi krijgt nu geen flesvoeding meer na de lunch. Deze voeding heb ik met 12 maanden vervangen voor halfvolle melk.

We zijn op het moment dat ik dit schrijf een paar weken verder en nog steeds drinkt hij de halfvolle melk niet altijd op. Bij de opvang en thuis blijven we het aanbieden. Als ik de melk een half uurtje na de lunch aanbiedt, opgewarmd in een fles en hem op schoot neem, dan drinkt hij het vaak wel. Tegelijkertijd met de lunch en/of koude melk, drinkt hij niet. Een tip voor (aanstaande) moeders.

Zijn schema is als volgt, waarbij Levi nog altijd dezelfde slaaptijden aanhoudt als hij het schema van 11 maanden.

07:00 uur 1 tot 2 boterhammen

09:30 uur klein tussendoortje

12:00 uur 2 boterhammen + halfvolle melk

14:30 uur fruit

16:30 uur klein tussendoortje

17:30 uur avondeten

19:00 uur fles 180 ml

Ik vind het ontzettend leuk om te zien hoe het voedingsschema van je kindje veranderd het eerste jaar. Van alleen borst/flesvoeding, naar maaltijden die volwassenen ook eten. Leuk om eens bij stil te staan. Ik ben benieuwd hoe lang het nog duurt voordat Levi helemaal geen flesjes meer drinkt. Tot die tijd geniet ik intens van dat laatste flesje voor het slapen gaan. Even een momentje voor ons samen, waarbij ik hem nog lekker even op schoot kan nemen om te knuffelen en goed te bekijken.

Vanaf welke leeftijd ben jij gestopt met het aanbieden van flesvoeding? Meteen na de eerste verjaardag of langere tijd daarna pas?

Liefs Wendy

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights