Jezelf naar beneden halen. Iedereen doet het wel eens. We zijn vaak kritischer op onszelf, dan naar anderen toe. Maar waarom eigenlijk? Kort gezegd, tegen onszelf kunnen we dat maken. Als je kritiek hebt op een ander dan kan dat leiden tot discussie. Kritiek hebben op een ander kan zorgen voor ruzie, dat je niet aardig gevonden wordt. Ons brein is zo geprogrammeerd dat we uitsluiting te allen tijde willen voorkomen. Want als je vroeger werd uitgesloten van de groep, dan was je ten dode opgeschreven.
Ondanks dat we tegenwoordig prima zelfstandig kunnen leven en dus geen groep meer nodig hebben om te kunnen overleven, zijn we nog steeds op deze manier geprogrammeerd. Onbewust zijn we allemaal bang voor afwijzing. We kunnen op nogal veel vlakken afgewezen worden. Op ons uiterlijk, op wat we doen en zeggen, de keuzes die we maken, op wat we wel of juist niet kunnen. Onbewust zullen we altijd de beste versie van onszelf willen laten zien. Op die manier kunnen we er namelijk voor zorgen dat we goed, leuk en aardig gevonden worden. Dat we erbij horen.
Jezelf bekritiseren, jezelf afwijzen en jezelf naar beneden halen heeft geen gevolgen wat betreft het wel of niet bij een groep horen. Daarnaast kan je met jezelf in dialoog gaan, maar je kan jezelf niet verlaten.
Gevolgen van het naar beneden halen van jezelf
Gedurende je leven is het een komen en gaan van verschillende mensen. De enige persoon die nooit uit je leven verdwijnt, dat ben je zelf. Dus hoe lief of onaardig je ook over en tegen jezelf praat, je kan jezelf nooit verlaten. Hoe kritisch je ook bent op jezelf, je kan niet weglopen voor dat oordeel.
Jezelf naar beneden halen heeft dan wellicht geen gevolgen voor het al dan niet bij een groep horen, jezelf naar beneden halen heeft wel gevolgen voor jou. Jezelf veroordelen en bekritiseren zorgt er voor dat je een negatief zelfbeeld of minderwaardigheidscomplex ontwikkelt. Kritisch naar jezelf kijken kan er enerzijds voor zorgen dat je jezelf ontwikkelt, dat je jezelf buiten je comfortzone duwt waardoor je nieuwe dingen leert. Het kan echter ook doorslaan en ervoor zorgen dat een waarheid voor jezelf gaat creëren waarin jij niet goed genoeg bent.
Het is ontzettend belangrijk hoe jij tegen jezelf praat
De gedachten die jij over jezelf hebt en de dingen die jij tegen jezelf zegt, zijn ontzettend belangrijk. Heb jij negatieve gedachten over jezelf, dan kan jou dat weerhouden van het ondernemen van activiteiten of het deelnemen aan sociale aangelegenheden. Heb jij weinig zelfvertrouwen, dan zorgt dat ervoor dat je mindere prestaties levert. Twijfel je aan jezelf, dan zal je keuzes vooraf bespreken met jan en alleman waardoor je een keuze maakt op basis van de gedachtegang van anderen. Dat kan een juiste keuze zijn, maar dit kan ook leiden tot een keuze die eigenlijk niet bijdraagt aan wat jij graag wilt.
Positieve gedachten over jezelf, zorgen voor positieve gevoelens. Je hoeft jezelf niet direct op te hemelen, maar je mag best aan jezelf erkennen als je iets goed hebt gedaan. Dat iemand anders ergens voor geleerd heeft, betekent niet dat diegene alles beter weet dan jij. Wanneer iemand langer of slanker is, betekent het niet automatisch dat zij mooier is dan jij.
Je mag jezelf erkenning geven voor iets dat je goed kunt. Je mag trots zijn op jezelf als je iets goed heb gedaan en je mag je mening geven als je ergens iets van vindt. Jij doet ertoe, net als ieder ander.
Stop direct met het naar beneden halen van jezelf
Start met jezelf op waarde schatten. Jij weet wat je weet, door de dingen die je hebt meegemaakt en de dingen die je hebt geleerd. Je bezit een bepaalde kennis, er zijn dingen waar je goed in bent. Leg hier de nadruk op, doe er iets mee. Je bent waardevol en jouw bijdrage is waardevol. Zoals jij van anderen kunt leren, zijn er anderen die van jou kunnen leren. Zie wie je echt bent, zonder rekening te houden met alle labels die je opgeplakt krijgt door de maatschappij. Bedenk wat je er zelf van vindt, zonder te luisteren naar wat anderen vinden.
Doe het jezelf niet aan. Praat niet tegen jezelf alsof je waardeloos bent, want dat ben je niet. Anderen zijn niet mooier, leuker, slimmer of beter dan jij . Anderen zijn anders. Iedereen is mooi op zijn of haar manier. Iedereen is leuk op zijn of haar manier. Niemand is hetzelfde, niemand heeft hetzelfde meegemaakt, dezelfde ervaringen gehad en hetzelfde geleerd. Dat maakt dat niemand slimmer of beter is in het geheel.
Vergelijk jezelf alleen met die ene persoon die hetzelfde heeft meegemaakt, dezelfde dingen heeft gedaan als jij en dezelfde keuzes heeft gemaakt. JIJ. Het leven is groeien en jezelf ontwikkelen. Kijk terug op alles wat je hebt gedaan en geleerd. Zie de de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt. Focus je op jezelf in het hier en nu. Dat is alles wat er is en alles wat belangrijk is.
Wees mild voor jezelf
Wees lief voor jezelf. Behandel jezelf zoals je jouw beste vriendin zou behandelen. Zorg voor jezelf, zoals je voor een kind of huisdier zou zorgen. Vol aandacht, liefde en compassie. Vanuit liefde en zorgzaamheid. Vriendelijk, toegankelijk en bemoedigend. Zou jij een ander veroordelen, naar beneden halen of bekritiseren? Doe dat dan jezelf ook niet aan. Heb jezelf lief, zorg voor jezelf, wees mild voor jezelf.
Stop met het naar beneden halen van jezelf. Het kan, het mag, het is oké. Jij mag er zijn. Je mag zijn wie je wilt zijn. Je doet ertoe!
Meer tips over het vergroten van je eigenwaarde door jezelf lief te hebben, lees je in dit artikel.