In 5 stappen beter kunnen omgaan met angst

Leestijd: 4 minuten

In de huidige tijd waarin ik deze blog schrijf, leeft het grootste gedeelte van de wereld in angst. Van de 6 basisvormen van angst, overheerst momenteel de angst voor de dood. Dit is echter niet iets van het laatste jaar. We zijn gewend om in angst te leven en daardoor beseffen we niet dat dat is wat we doen. In de media wordt continu angst gezaaid. Lees maar eens wat stukken in de krant of kijk het journaal. Het zijn de gebeurtenissen die negatieve emoties oproepen, die de boventoon voeren. In dit artikel deel ik een 5 stappenplan om beter te kunnen omgaan met angst.

Leven in angst

Zonder dat de meeste van ons het door hebben, leven we grotendeels in angst. Sinds kort is er een nieuwe social media app beschikbaar: Clubhouse. Het is een audioplatform waarbij je live en voor iedereen die aanwezig is in de room op de app, gesprekken kunt voeren. Iedereen ter wereld kan deelnemen aan het gesprek, door kenbaar te maken dat je wilt meepraten. Deze app groeit in Nederland in een razend tempo. Een typisch voorbeeld van FOMO, ofwel, the fear of missing out. De angst om het te missen. Door deze angst gaan we alles in het werk stellen om zoveel mogelijk op de app aanwezig te zijn, zodat we niks van de gesprekken en mogelijk nieuwe informatie missen. Je hebt zelfs de mogelijkheid om te kunnen praten met bekende Nederlanders. Iets wat voorheen veel verder buiten bereik lag.

Een ander voorbeeld is reclame. Reclame voor een dagcrème om rimpels tegen te gaan, kan angst voor ouderdom zaaien. Reclame voor voedingssupplementen, kan angst voor ziekte oproepen. Maar ook in magazines wordt (onbewust) angst gezaaid. Een rubriek over hoe jij je relatie goed kunt houden, kan angst voor verlies van liefde veroorzaken. Ook een advertentie voor een datingsite kan deze angst oproepen, want stel dat je alleen over blijft? Zonder partner ben je alleen en als je alleen bent dan voel je je vaak niet vervuld van liefde.

Het is toch allemaal niet zo erg?!

Nu zou je kunnen denken dat het allemaal niet zo erg is om op deze manier onbewust angst te zaaien. Toch is het schadelijk voor ons dat we in zo’n grote mate worden blootgesteld aan angstzaaierij. Je brein onthoudt alles wat het aan informatie te verwerken krijgt. Wanneer jij meerdere keren per week een klein stukje angst-informatie in je opneemt, dan vormt dat uiteindelijk jouw overtuigingen en referentiekaders. Vanuit deze overtuigingen en referentiekaders, worden jouw gedachten en keuzes gestuurd.

Een heel groot gedeelte van de gedachten die jij op dagelijkse basis hebt, zijn onbewust. 90% van die gedachten, die heb je elke dag. De gedachten die je hebt, hebben gevolgen voor de keuzes die je maakt. De keuzes die je maakt, beïnvloeden je gedrag. Je gedrag zorgt voor ervaringen en die ervaringen zorgen voor bepaalde emoties. Over de emoties die je voelt, heb je vaak weer bepaalde gedachten en daarmee is de cirkel rond.

Wanneer je continu op een onbewust niveau bang gemaakt wordt, dan nestelt zich dat in je brein en komt tot uiting in je gedachten. Daardoor ga je keuzes maken die gebaseerd zijn op angst. Dus is het erg dat bijvoorbeeld de media, reclames en marketing continu gebruik maken van angstzaaierij om mensen te kneden en aan te sturen op bepaalde keuzes en bepaald gedrag? Beslis voor jezelf.

In 5 stappen beter kunnen omgaan met angst

De eerste 2 stappen naar kunnen omgaan met angst, is bewustwording en erkenning. Handel je uit liefde of handel je uit angst? Zijn het sterkende gedachten of angstgedachten? Ga bij jezelf te rade waarom je denkt wat je denkt, doet wat je doet of voelt wat je voelt. Durf het toe te geven aan jezelf als je bang bent. Zie onder ogen waar je precies bang voor bent, erken het.

Stappen 3 en vier: werk aan je mindset en maak keuzes. Je kunt bewust kiezen voor een bepaalde mindset: voor hoe je tegen de dingen aan wilt kijken en hoe je met de dingen wilt omgaan. Je kunt je gedachten onder controle krijgen en je kunt ze zelf sturen. Dit doe je door je bewust te worden van je huidige gedachten. Indien het negatieve gedachten zijn, kun je daar neutrale of positieve gedachten voor in de plaats nemen.

Het is een keuze hoe je denkt en wat je denkt. Vanuit die gedachten ga je bepaalde keuzes maken. Als je bang bent, dan is dit vaak een gevolg van besluiteloosheid en twijfel. Neem jezelf niet voor actief te gaan kiezen, doe het gewoon. Besluit dat je gaat kiezen. Kies voor positieve, sterkende gedachten en voor datgene wat goed is voor jou. Lees in dit artikel hoe je een goede keuze maakt.

Tot slot stap 5, leef vanuit positiviteit en liefde. Als je de voorgaande stappen hebt doorlopen, dan doe je dit bijna automatisch. Je kan leven in positiviteit en liefde stimuleren door te vergeven, door dankbaar te zijn, door veiligheid te bieden, door liefde te geven, door aandacht te schenken en geborgenheid te geven. Alles wat je geeft komt naar je toe. Zo werkt energie en alles is energie. Hoe dat precies zit, daar komt een aparte blog voor.

Resumé beter kunnen omgaan met angst

Wil je beter kunnen omgaan met angst? Volg dan de volgende stappen:

  1. Bewust worden
  2. Erkennen
  3. Mindset
  4. Kiezen
  5. Positiviteit en liefde

Waar ben jij bang voor en wat zou je doen als je die angst niet zou ervaren?

Afsluiting Blog Wen van der Lee

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights