Hoe word ik als vrouw zelfverzekerder in een relatie?

Leestijd: 6 minuten

In het gros van de trainingen en cursussen over zelfvertrouwen wordt uitleg gegeven over verbale en non-verbale communicatie, feedback geven, het verschil tussen assertief, subassertief en agressief gedrag en meer van dat soort relevante onderwerpen. Dit is waardevol en kan je enorm op weg helpen. Zelfverzekerdheid is echter meer dan alleen zelfvertrouwen. Wanneer je zelfverzekerder wilt zijn in een relatie, dan zal jij je vaak op meerdere vlakken moeten ontwikkelen dan alleen op het gebied ‘zelfvertrouwen’.

Vooropgesteld, het kan voor jou voldoende zijn om alleen aan je zelfvertrouwen te werken als je onzeker bent. Je kunt leren hoe jij liefdevol grenzen stelt, hoe je ‘nee’ zegt en hoe je kunt omgaan met de dingen die je eng vindt. Maar pak je de oorzaak van je onzekerheid dan wel grondig genoeg aan?

Wat ik om mij heen mis zie gaan

Om mij heen zie ik veel vrouwen die moeite hebben met grenzen stellen, kiezen voor zichzelf, opkomen voor zichzelf en doen wat ze zelf willen. Ze laten zich beïnvloeden door de mening van de mensen die dichtbij hen staan. Wat vaak uit liefde gebeurt, maar wat niet altijd het beste is voor diegene. Dit zijn gevolgen die kunnen ontstaan, wanneer jij je onzeker voelt.

De vrouwen die een cursus zelfvertrouwen gingen volgen om hun onzekerheid aan te pakken, waren na afloop vol enthousiasme over wat ze hadden geleerd. Ze hadden tips en technieken geleerd over hoe ze zich moesten opstellen, welke houding ze konden aannemen, op welke manier ze het beste konden communiceren. Heel zinvol. Uit ervaring weet ik echter dat dit niet voor iedereen een structurele oplossing is. Pas wanneer je met de kern van je onzekerheid aan de slag gaat, kun jij het oplossen. Voor sommige vrouwen ligt dit enkel op het gebied van zelfvertrouwen. Voor veel vrouwen ligt dit ook op andere gebieden.

Het gevolg van zelfvertrouwen ontwikkelen op de lange termijn

Door te werken aan je zelfvertrouwen en ervoor te zorgen dat je dus daadwerkelijk op jezelf durft te vertrouwen, maakt nog niet dat je de juiste mindset hebt of jezelf accepteert zoals je bent. Dat je vertrouwen hebt in jezelf, betekent niet automatisch dat het eenvoudiger is om keuzes te maken en je daarbij niet te laten beïnvloeden door de mening van anderen.

Zelfverzekerder word je dus vaak niet door alleen te werken aan je zelfvertrouwen. Het gaat veel verder dan dat. Waarover ben je precies onzeker? Hoe uit zich dat? Wat is de oorzaak van je onzekerheid? Op welke momenten voel jij je onzeker en op welke momenten niet?

Leren hoe jij je grenzen aan kunt geven, hoe je ‘nee’ kan zeggen, welke houding je moet aannemen om zelfverzekerd over te komen. Het zijn allemaal trucjes, als je niet verder kijkt dan dat. Het is nieuw gedrag aanleren, zonder de oorzaak van je gedrag onder de loep te nemen. Dit kan je helpen in bepaalde situaties, maar het gaat je niet zelfverzekerder maken op de lange termijn.

Zelfverzekerder wordt je door zelfvertrouwen, zelfliefde en zelfbewustzijn te ontwikkelen

Naast zelfvertrouwen is het belangrijk om aan de liefde voor jezelf en aan bewustwording te werken. Zelfverzekerder wordt je door te werken aan zowel je zelfvertrouwen, als aan je zelfliefde, als aan je zelfbewustzijn. Deze 3 elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

  • Zelfvertrouwen ontwikkel je door meer over jezelf te leren. Wie bent je, waarom ben je zoals je bent en wat je belangrijk vindt. Bepalen waar jij voor staat, waar je in gelooft en daar bewust voor kiezen. Écht kiezen en de consequenties van je keuzes aanvaarden. Blijven leren en naar je doel toe bewegen, ongeacht wat anderen daarvan vinden.
    .
  • Zelfliefde ontwikkel je door zelfacceptatie. Ervoor zorgen dat je jezelf leuk vindt, accepteert en respecteert. Dat lief bent voor jezelf en jezelf zó belangrijk vindt zodat je gaat zorgen voor je lichaam en je geest. Dat je de balans toepast in je leven die goed is voor jou, ongeacht hoe anderen daarover denken.
    .
  • Zelfbewustzijn ontwikkel je door je bewust te worden van wat je denkt, voelt, zegt en doet. Je mindset, van hoofd naar hart, de kracht van gedachten en woorden beheersen en doen wat goed is voor jou. Pas als jij je bewust bent van je denken, je voelen, de woorden die je gebruikt en je gedrag, dan pas kan je daar iets aan veranderen.

Een eerste stap naar zelfverzekerder in een relatie

Er zijn talloze momenten waarop jij je onzeker kunt voelen binnen een relatie. En het kan ook per relatie verschillen. Een liefdesrelatie is vaak anders, dan de relatie die je met je moeder hebt. De relatie die je met je moeder hebt verschilt weer van de relatie die je met je beste vriendin hebt.

Elke relatie is anders, elk persoon is anders en jij kan je anders gedragen in elke relatie. Je neemt als het ware een rol aan op dat moment. De rol van partner (zorgzaam, maar ook verleidelijk), de rol van dochter (dankbaar en het goed willen doen), de rol van vriendin (liefdevol en tot steun zijn).

Een eerste stap tot meer zelfverzekerdheid binnen je relaties, is voor jezelf bepalen welke rol jij aanneemt binnen de relatie waarin jij je onzeker voelt. Voel jij je bijvoorbeeld onzeker over je lichaam, waardoor je het lastig vindt om verleidelijk en sexy te zijn voor je partner. Terwijl je het eenvoudig vindt om zorgzaam, lief en open te zijn tegen je partner en daar dus geen onzekerheid bij voelt.

Of voel jij je onzeker in bepaalde situaties, die je in de breedte over al je relaties kunt trekken. Vindt jij het bijvoorbeeld lastig om je grenzen aan te geven? Zowel bij je partner, als bij je moeder, als bij je vriendinnen, als bij je leidinggevende.

De tweede stap

Stel dat je helder hebt voor jezelf dat je moeite hebt met het aangeven van je grenzen. Op het moment dat een vriendin een grapje maakt, ten overstaande van jullie vriendinnengroep, voel jij je in elkaar krimpen en zou je haar het liefst willen zeggen dat het grapje te ver gaat. Of je moeder bemoeit zich zodanig met de manier waarop jij je kinderen opvoedt, dat het je mateloos irriteert. Je zou aan je moeder graag vertellen dat je er niet van gediend bent, ondanks dat je begrijpt dat ze het goed bedoelt. Bepaal voor jezelf op welk vlak jij je nog mag ontwikkelen. Wat ervoor gaat zorgen dat jij jezelf zelfverzekerder voelt en jij je grens gaat aangeven?

Als jij niet weet wat je grenzen zijn, dan kan je ze ook niet aangeven. Als dit het geval is, dan mag je werken aan je zelfvertrouwen.
Je weet je grenzen maar je behoudt liever de lieve vrede, dan dat je voor jezelf op komt. Dit duidt erop dat jij jezelf niet belangrijk (genoeg) vindt. Je mag gaan werken aan je zelfliefde.
Als jij je grenzen weet en jezelf belangrijk genoeg vindt, maar op het moment dat jij ze moet aangeven doe je dit niet. Dit komt bijvoorbeeld doordat jij je laat overrompelen door een opmerking van de ander. Of diegene zit niet zo lekker in zijn of haar vel en neemt een bepaalde houding aan, waardoor jij zoiets hebt van: “Laat maar!” Werk dan aan je zelfbewustzijn.

Is het een combinatie van twee of drie van de bovenstaande punten, dan raad ik je aan om de training ‘Meer zelfverzekerdheid’ te volgen. Meer informatie over die training lees je op deze pagina.

Heb je een specifieke vraag of specifieke hulp nodig om zelfverzekerder te worden in je relatie? Aarzel niet, plaats een reactie onder dit artikel of neem contact met mij op via info@wenvanderlee.nl. Ik help je met liefde!

Afsluiting Blog Wen van der Lee

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights