Hoe voorkom je een dip of kom je er snel weer uit

Leestijd: 6 minuten

We zitten allemaal wel eens in een dip. De één zit er vaker of dieper in dan een ander, maar we hebben allemaal wel eens een rotdag of een periode dat het minder gaat. Over het omgaan met een rotdag heb ik dit artikel geschreven. Bevind jij je in een dip? Blijf dan lezen. Ik vertel je met liefde dé tip die ervoor heeft gezorgd dat ik voorkom dat ik in een dip beland en wat ik kan doen om er snel weer uit te komen als in er toch in ben beland.

Een rotdag of een dip

Het onderscheid tussen een rotdag en een dip is in mijn optiek de lengte. Een rotdag omdat er wat dingen mis gingen, gebeurt van tijd tot tijd. Vaak duurt dit een paar uur of een hele dag en kunnen we aan het eind van de dag relativeren waardoor we beseffen dat het allemaal niet zo erg was. Hierdoor kunnen we rustig gaan slapen en breekt er de volgende dag een mooie, nieuwe dag aan, waarin we positief gestemd zijn.

Een dip is van langere duur dan een rotdag. Een rotdag is het gevolg van iets dat is misgegaan, waardoor we in een negatieve vibe komen en er nog meer kleine dingen misgaan. We kunnen soms nog wel eens lachen op zo’n dag om onze eigen onhandigheid of stupiditeit. Een dip gaat dieper en duurt langer. Een dip houdt langere tijd aan en komt vaak voort uit een reeks gebeurtenissen achter elkaar die veel impact op ons maken.

Een praktisch voorbeeld

Stel dat je zoon problemen heeft op school. Hij wordt gepest en zijn schoolprestaties beginnen daaronder te lijden. Door het pestgedrag wil hij niet meer naar school. Elke ochtend is het een strijd om hem zover te krijgen. Je maakt je zorgen over zijn zelfvertrouwen wat kan worden aangetast door het pesten, maar ook door zijn mindere prestaties van de afgelopen tijd.

Het bedrijf waar je man voor werkt zit in de financiële problemen. Het onzeker is hoe lang je man nog werk heeft. Hij is al begonnen met solliciteren, maar die nieuwe baan laat nog even op zich wachten.

Deze 2 dingen kunnen ervoor zorgen dat je slecht slaapt, niet lekker in je vel zit en rusteloos bent. Je ervaart veel stress en je bent prikkelbaarder dan anders. Dit is begrijpelijk. Door de zorgen die jij je maakt over je man en zoon en het nadenken en herkauwen van dezelfde gedachten zorgen ervoor dat je langzaam uit balans raakt.

Een dip in hand werken

Wat we vaak doen als we in een periode van stress zitten, is dat we onze eerste behoeften vervullen. We gaan meer snoepen om onze emoties te onderdrukken of we stoppen juist met eten, zodat we nog enige controle voelen. Zodra we naar bed gaan liggen we te piekeren. Om te voorkomen dat je gaat liggen piekeren, kijk je nog wat langer tv ’s avonds. Hierdoor hoop je wat vermoeider te zijn, waardoor je snel in slaap valt in plaats van uren wakker te liggen van malende gedachten. Doordat we vermoeid raken, geven we onszelf de ruimte door maar even niet te gaan wandelen of te gaan sporten. Je bent al zo moe en daardoor raak je nog vermoeider.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die op korte termijn misschien even fijn voelen en zorgen voor wat meer comfort. Wat het in wezen doet is dat het je meer uit balans trekt. Meer snoepen om je aandacht bij je emoties weg te houden, zorgt ervoor dat je emoties opkropt. De spanning van de emoties kunnen zich in je lichaam opstapelen, wat pijntjes kan veroorzaken. Denk aan gespannen schouders of hoofdpijn.

Dat meer snoepen ongezond is, hoef ik je niet uit te leggen. Als je dit eens een dag doet, dan is dat geen probleem. Voor langere tijd is het echter ongezond voor je. Teveel suikers zorgen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel, wat gevolgen kan hebben voor zowel de korte termijn als de lange termijn.

Toegeven aan je eerste behoeften, als je in een periode van stress zit is begrijpelijk. Vergroot je zelfbewustzijn op dit vlak. Erken aan jezelf dat je uit balans aan het raken bent of al uit balans bent. Ga daarna direct aan de slag om terug in balans te komen.

Een dip voorkomen

Een dip voorkom je door in balans te blijven. In balans blijven werkt voor iedereen anders. Het ligt aan je genen, aan je verleden en aan de huidige omstandigheden. Maar het heeft ook te maken met wat bij jou past en hoe je wilt leven of wat je doelen zijn. In een ander artikel ga ik hier dieper op in. Voor nu is het belangrijk om voor jezelf te bepalen wat balans is voor jou. Over het algemeen kun je stellen dat de volgende dingen voor iedereen bijdraagt aan balans:

  • Je emoties uiten in plaats van opkroppen
  • Regelmatig bewegen
  • Gezond eten
  • Voldoende slapen
  • Balans tussen werk en ontspanning
  • Verbinding met mensen

Naast bovenstaande punten zijn er nog meer dingen die je kunt doen om in balans te blijven of terug te komen in balans. Denk eens na over de dingen die jou energie geven. Die dingen houden jou waarschijnlijk ook in balans.

Om mezelf als voorbeeld te nemen. Op het moment dat ik uit balans dreig te raken en wat dus kan leiden tot een dip, dan analyseer ik hoe ik de afgelopen week of weken heb geleefd. Vaak constateer ik dat ik meer ben gaan snoepen, minder ben gaan bewegen en minder slaap heb gehad. Door deze bewustwording, kan ik mezelf als het ware herpakken op deze punten. Ik zorg dat ik ’s avonds op tijd in bed lig zodat ik voldoende slaap. Ik schrap ongezonde voeding uit mijn weekmenu en ik verplicht mezelf om elke dag minimaal een half uur te gaan wandelen.

Korte termijn versus lange termijn

Op de korte termijn is het vaak helemaal niet relaxt om aan je balans te werken. Als je in een dip zit heb je op korte termijn gewoon zin om je even terug te trekken op de bank met een kop thee en bak ijs of een reep chocolade. Er is niets mis mee om dit een avondje te doen, maar op de lange termijn doe jij jezelf een groter plezier door op dat moment toch even te gaan sporten of even met een vriendin te bellen om bij te kletsen.

Het doel is altijd om je beter te voelen, om jezelf uit die dip te trekken. Dit doe je door een lange termijn visie voor ogen te houden. en dat doe je dus door onder andere voldoende te slapen, regelmatig te bewegen, gezond te eten en je emoties de vrije loop te laten.

Zet jezelf aan. Met andere woorden, kies bewust voor datgene wat op lange termijn goed voor jou is. Ga dat doen. Zorg ervoor dat je terug komt in balans en de kans dat je uit die dip komt is daarmee volledig aanwezig. Ervaar jij dit niet zo? Blijf je ondanks dat je in balans bent toch somber? Heb je geen zin om iets te ondernemen? Wil je hier liefst niemand zien of spreken en houdt dit zich al een tijdje aan? Maak een afspraak met de huisarts. Vertel openhartig wat je voelt en laat de huisarts je vertellen welke hulp je mogelijk nodig hebt. Het leven is te kort om van dip naar dip te leven. Het leven is te kort om een dip te doorleven en er niets aan te doen waardoor je in mogelijk in een depressie raakt. Neem jezelf, je gevoelens, gedachten en klachten serieus.

Afsluiting Blog Wen van der Lee

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven
Geverifieerd door MonsterInsights