Daar waar je gedachten zijn, dáár is je energie. Als jij denkt aan de dingen waar je blij van wordt, die je gelukkig maken en waar je dankbaar voor bent, dan geeft je dit een positief gevoel. Je wordt er blij van en je voelt je gelukkig. Andersom werkt het ook. Wanneer jij vast zit in een spiraal van negatieve gedachten, dan is het logisch dat dit negatieve gevoelens teweeg brengt en je hierdoor vermoeid kan raken.
Een voorbeeld. Regelmatig frustreer ik mij over de zogenaamde pandemie die momenteel gaande is. Ik ben het oneens met de beleidsvoering. Een beleid dat door de Nederlandse overheid wordt opgelegd aan het volk. Als inwoner van Nederland, als onderdeel van het volk met nul connecties met de overheid, heb ik geen enkele invloed op hoe het beleid gevormd wordt. Ik kan me dan nog zo druk maken over hoe vervelend het is waar we in verkeren en ik kan mijn woede en frustratie uiten, maar ik ben er niet mee geholpen. Niemand is daarmee geholpen. Ik kan nadenken over hoe ik het zou aanpakken, maar dat is zinloos.
Alles wat ik in mijn hoofd bedenk rondom het beleid en alle gedachten die ik heb over wat deze zogenaamde pandemie is, hebben nul uitwerking op de gehele situatie. Hetgeen dat wél gebeurt, is dat ik me rot ga voelen en wanneer dit aanhoudt, ik uit balans raak.
De gevolgen van negatieve gedachten op je energieniveau
Door te denken aan dingen die negatieve gevoelens zoals bijvoorbeeld woede of frustratie bij je oproepen, kom je in een negatieve stemming terecht. Deze negatieve stemming heeft zijn weerslag op hoe je die dag tegen de dingen aankijkt. Je zet als het ware een negatieve bril op, waardoor je gebeurtenissen en wat gezegd wordt door anderen, negatief gekleurd interpreteert. Dit werkt hetzelfde als wanneer je een roze bril op hebt als je verliefd bent. Dan benader je de dingen vaak wat liefdevoller en positiever.
Door een spiraal van negatieve gedachten, kan je uit balans raken. Zeker als jij je een aantal dagen op rij, steeds opnieuw in deze spiraal van gedachten bevindt. Daar waar je gedachten zijn, dáár is je energie. Je hebt een stroom aan negatieve gedachten en je focust je daar (onbewust) op. Dat kost je jouw waardevolle energie.
Je energie is beperkt
In 2019 heb ik een bore-out. Bij een bore-out ervaar je grotendeels dezelfde klachten als bij een burn-out. Echter heeft een bore-out een andere oorzaak, dan bij een burn-out.
Als ik één ding heb geleerd van mijn bore-out, dan is het wel dat je een bepaalde hoeveelheid energie hebt. Deze kan je gebruiken en aanvullen. Je kan af en toe de reserves aanspreken en zolang je die weer aanvult gaat het goed. Als jij echter structureel teveel energie verbruikt en deze niet meer aanvult, dan raak je uitgeput.
Uitputting volgt gelukkig pas nadat je een langere tijd je reserves hebt aangesproken en voor het zover is, geeft je lichaam nog allerlei signalen af. Maar ruim voor die tijd, ruim voordat jij op dat punt komt, moet jij je energie managen. Deze week nog, of eigenlijk, direct op het moment dat je beseft dat je jouw reserve energie aan het gebruiken bent.
Continu dezelfde gedachten die gevolgen hebben voor jouw staat van zijn, die een negatieve invloed hebben op jouw gevoel? Die gaan jou niet helpen. Die zorgen ervoor dat je energie lekt.
2 stappen voor het doorbreken van een stroom aan negatieve gedachten
Er zijn maar 2 dingen die je hoeft te doen als je een spiraal van negatieve gedachten wilt doorbreken: bewust worden, of erkenning, en aanpassen.
- Als eerste is het belangrijk dat jij je ervan bewust wordt dat je bepaalde gedachten hebt. Dit kan je trainen door met aandacht naar je gedachten te luisteren. Met andere woorden: gedachten die je onbewust lijkt te hebben, die haal je naar je bewustzijn. Dit klinkt wellicht vermoeiend en dat is het in het begin misschien ook wel, maar continu malen of piekeren is ook vermoeiend.
- Stap 2 is dat je jouw negatieve gedachten gaat aanpassen. Dat kan dus alleen als jij je bewust bent van de gedachten die je op dat moment hebt.
In het geval van mijn gedachten over de Nederlandse beleidsvoering, moet ik mezelf bewust worden dat ik er continu over aan het nadenken ben. Zodra ik zelfbewust ben, kan ik de gedachten erkennen en ze aanpassen. Dan zeg ik letterlijk in mijn hoofd, tegen mezelf: “ja, dit is wat ik níet wil, wat wil ik wel?” en dan geef ik vervolgens antwoord op de vraag. “Positiviteit, veerkracht en vrijheid” bijvoorbeeld.
Vervolgens richt ik mijn gedachten op de dingen die ik wél wil, de dingen die een positieve werking hebben op mijn gemoedstoestand en mij een positief gevoel geven. Dit doe ik door continu mijn antwoord op de vraag te herhalen, in gedachten: “Ik wil positiviteit, veerkracht en vrijheid. Positiviteit, veerkracht en vrijheid. Positiviteit, veerkracht en vrijheid…” Dit herhaal ik net zo lang tot de negatieve gedachten tot stilstand zijn gekomen. Dit gebeurt uiteindelijk vanzelf. Vaak blijf ik de positieve gedachten herhalen totdat ik word afgeleid.
Een concreet voorbeeld om gedachten aan te passen
Stel dat je een presentatie moet geven op je werk. Iets wat je ontzettend spannend vindt. De avond ervoor lig je in bed na te denken over alles wat er fout kan gaan. Je vergeet wat je moet zeggen, je laptop doet het niet waardoor je het zonder presentatie moet doen. Of je denkt aan hoe de mensen naar je kijken, dat je alleen al zenuwachtig wordt bij het idee.
De onzekerheid slaat toe. Wat als mijn gezicht rood kleurt? Doe ik het wel goed? Wat nou als ik een vraag krijg waar ik geen antwoord op weet? Al deze gedachten zorgen ervoor dat je onzekerheid over de presentatie en jezelf groeit.
Bewust worden en aanpassen. Dus op het moment dat jij je bewust bent van de negatieve gedachten die je hebt, zeg je tegen jezelf “Dit is wat ik níet wil” en stel je jezelf de vraag: “Wat wil ik wel?” Dat kan iets zijn als: “Ik kan dit, ik ben goed voorbereid, ik ken mijn verhaal en ik vertel het duidelijk en verstaanbaar.” Door deze positieve zinnen continu te blijven herhalen, worden je negatieve gedachten minder. Die negatieve gedachten dienen jou niet, ze helpen je niet verder.
Affirmeer gedachten die je kunt geloven
Als jij je onzeker voelt en eraan twijfelt of je verhaal wel goed genoeg is, dan is het niet geloofwaardig om in gedachten tegen jezelf te zeggen “ik heb een steengoed verhaal en iedereen zal versteld staan.” Wellicht is je verhaal daadwerkelijk heel goed en staat iedereen na afloop versteld van jouw presentatie, maar dat is op dit moment waarschijnlijk niet iets dat je kunt geloven. Je hebt nu gedachten die voort komen uit onzekerheid en twijfel.
Wanneer je een gedachte aanpast van negatief naar neutraal of positief, zorg er dan voor dat het een gedachte is die je ook daadwerkelijk kunt geloven op dat moment. In het voorbeeld van de presentatie voor je werk, kan je bijvoorbeeld de aanpassing maken naar: “ik ben goed voorbereid en ik kan mijn verhaal goed vertellen.”
Bewust worden en aanpassen. That’s it en ik weet het, het klinkt eenvoudiger dan het is, vooral in het begin, maar ga dit bij jezelf trainen. Als jij je bewust wordt van je negatieve gedachten en ze keer op keer aanpast naar iets dat jou een positief gevoel geeft in plaats van een negatief gevoel, dan gaat het steeds beter en wordt het steeds makkelijker. En je zal merken dat wanneer je dit toepast, dat je jouw energie behoud.
Ga jij hiermee aan de slag? Vertel mij over het resultaat, hier onderin de reacties of mail mij. Vind ik leuk!