Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad, een meningsverschil. Zoveel mensen, zoveel wensen en dat geldt ook zeker voor het aantal meningen. Meningen worden door iedereen gevormd en te pas en te onpas, gevraagd en ongevraagd medegedeeld. Een verschil van mening kan daardoor uit het niets ontstaan.
Iedereen heeft een eigen beleving en interpretatie van alles dat ze hebben meegemaakt en meegekregen. Hoe iemand de dingen beleeft en interpreteert heeft voor een deel met opvoeding te maken, maar ook met persoonlijk karakter. Niemand is op dezelfde manier gevormd en heeft hetzelfde karakter, waardoor het begrijpelijk is dat we nog wel eens van mening verschillen.
Een meningsverschil kan je iets opleveren
Een meningsverschil hoeft niet erg te zijn. Het kan je nieuwe kennis opleveren, een ander perspectief of inzicht, je kan iemand er beter door leren kennen en het kan zorgen voor creatieve oplossingen.
Wanneer je twee mensen tegenover elkaar zet met een sterke, eigen overtuiging over een bepaalde kwestie, dan kunnen de gemoederen hoog oplopen. Vanuit een meningsverschil, kan je gemakkelijk in een discussie verzeild raken en een discussie zou kunnen leiden tot een ruzie. Nu is ruzie niet iets wat je persé moet vermijden. Soms is het goed om je frustratie te uiten en even ongegeneerd je mening te geven, maar het is prettig om geen ruzie te maken over iets wat in het geheel onbelangrijk is. Daarnaast, waarom zou je ruzie maken over een verschil van mening? Een gezonde discussie volstaat en na afloop voelt niemand zich rot.
Als je een verschil van mening hebt, dan kan dat er ook gewoon zijn. Het kan er zijn, zonder dat het de relatie verstoord of dat het uitmond in een discussie of ruzie.
5 tips die je kunnen helpen bij het omgaan met een verschil van mening
- Wees je er bewust van dat ieder mens een eigen belevingswereld heeft. Ieder mens groeit op in een eigen belevingswereld. Ik zeg bewust ‘belevingswereld’, omdat 2 mensen die opgroeien in hetzelfde gezin een compleet andere manier van denken kunnen ontwikkelen.
Neem bijvoorbeeld een gezin met 2 kinderen. Deze 2 kinderen groeien op binnen hetzelfde gezin, met dezelfde ouders, in hetzelfde huis, op dezelfde school en met dezelfde familieleden om zich heen. Dan nog kan het zo zijn dat de kinderen een andere belevingswereld hebben. Dit komt doordat ze, ongedacht dezelfde opvoeding en omgevingsfactoren waarin ze zijn opgegroeid, een eigen persoonlijkheid ontwikkelen. Door de eigen interpretatie van de dingen die er om hun heen gebeuren en de dingen die gezegd worden, kunnen de kinderen een eigen belevingswereld hebben.
Neem het een ander niet kwalijk dat hij/zij een andere mening is toebedeeld. Hier kan hij/zij simpelweg niets aan doen. Net als dat jij er niets aan kan doen dat jouw mening anders is dan van die ander. We hebben allemaal een ander pad bewandeld en daardoor andere referentiekaders ontwikkeld, wat kan leiden tot een andere mening.
. - Laat je niet van je stuk brengen wanneer de ander boos wordt. Boosheid is vaak een emotie van wanhoop, van machteloosheid. Probeer rustig te blijven. Afhankelijk van de situatie kan je de ander attenderen op de emotie. In sommige gevallen is het echter beter om het gesprek op iets anders te brengen. Je kunt achteraf altijd terugkomen op het gesprek. Je kunt de ander vragen waar de boosheid vandaan kwam of aangeven dat je de boosheid onprettig vond.
. - Wanneer je middenin het meningsverschil zit en je merkt dat je elkaar niet kunt overtuigen van een gelijk, wees dan zo volwassen om het gesprek te beëindigen. Dit doe je door iets te zeggen als als: “Ik merk dat we een verschillende mening hebben over dit onderwerp en dat we het niet eens worden. Zullen we het laten voor wat het is, het even laten rusten en het ergens anders over hebben?” Om vervolgens iets leuks te vertellen of een vraag te stellen over iets totaal anders. Op deze manier breng je het gesprek op een ander onderwerp, trek je de situatie weg uit de strijd en loop je niet de kans op een discussie.
. - Mocht het al zover zijn dat het meningsverschil is uitgemond in een discussie dan hoeft dit geen probleem te zijn. Een gezonde discussie is prima. Zodra je verzeild raakt in een welles-nietes-spelletje is het tijd om de discussie te onderbreken. Dit kan wederom door de ander erop te wijzen dat er een verschil van mening is waar je verwacht niet uit te komen. Om vervolgens te vragen of jullie het ergens anders over kunnen hebben. Of snijd, nadat je de ander hebt geattendeerd op het meningsverschil, direct een ander onderwerp aan. Op die manier neem je de leiding in het gesprek en geef je de ander weinig ruimte de discussie voort te zetten.
. - Is het meningsverschil uitgelopen op een felle discussie of ruzie, waarna je uit elkaar bent gegaan? Laat de situatie dan even bezinken. Kom zelf even tot rust en geef de ander de ruimte om tot bedaren te komen. Ongeacht of je weet of die ander het wel of niet nodig heeft. Neem contact op met diegene op het moment dat je voelt dat de ergste emotie eraf is. Pas dan is het mogelijk er rustig over te praten. Pak de telefoon of ga langs. Toon begrip voor het standpunt van de ander en vind samen een weg om dit niet tussen jullie in te laten staan.
Het is niet persoonlijk
Wat er ook gezegd wordt, vat een meningsverschil niet persoonlijk op. Waak ervoor dat je gedachten met je aan de haal gaan. Dat je het gesprek gaat herkauwen in je gedachten en gaat verzinnen wat je wél had moeten zeggen in the heat of the moment. Of dat een woord, zin of opmerking op een bepaalde toon, in je gedachten blijft ronddwalen. Dit is zonde van je energie en hierdoor ga je je vaker niet beter voelen. Lees in dit artikel hoe je af komt van een opmerking die in je hoofd blijft ronddwalen.
Wat is jouw ervaring met meningsverschillen? Heb jij een tip die voor iemand anders waardevol kan zijn of heb je een vraag? Laat dit dan achter in een reactie onder dit artikel.