Zelfkennis is een essentieel onderdeel als je zelfverzekerder door het leven wilt gaan. Als je niet weet welke overtuigingen je hebt, als jij je niet bewust bent van je gedachtenpatronen en als je niet weet waarom je het gedrag vertoont, dat je vertoont, dan kan je hierin ook geen verandering aanbrengen.
Wat je niet weet, dat weet je niet en daar kan je dus ook niets aan doen. Stel dat iemand iets onaardigs tegen je hebt gezegd waardoor jij je gekwetst voelt. Als je die ander daarop niet attendeert of aanspreekt, dan heeft diegene geen idee. Hij of zij weet niet hoe jij je voelt. Is het non-verbaal overduidelijk hoe jij je voelt, maar vertel je de reden niet, dan kan er geen rekening met je worden gehouden en er is ook geen gesprek mogelijk. Een gesprek waaruit misschien wel blijkt dat het niet zo bedoeld was, als dat het is aangekomen bij jou.
Op dezelfde manier werkt het bij jezelf. Je vertoont bepaald gedrag, maar als jij je hier niet bewust van bent of je bent je niet bewust van het waarom; waarom je dit gedrag vertoont, dan is het lastiger dit te veranderen.
Weten, begrijpen, accepteren of veranderen
Zelfkennis zorgt ervoor dat jij je bewust bent van jezelf. Van jouw manier van denken, van je keuzes en je handelen. Deze 3 dingen zorgen voor jouw beleving van dingen, je ervaringen en emoties.
Als je weet waarom je een bepaalde gedachte hebt, dan kan daar begrip voor opbrengen. Vanuit begrip kan je het accepteren of veranderen. Een verandering van je manier van denken, zorgt voor verandering in je keuzes, je handelen, je ervaringen en je emoties. En zo is de cirkel weer rond.
Met andere woorden, je denken heeft gevolgen voor je keuzes. Die keuzes hebben gevolgen voor hoe je handelt. De manier waarop je handelt beïnvloed je ervaringen. Die ervaringen zorgen voor emoties en die emoties roepen nieuwe gedachten op. Het is als een vicieuze cirkel, waarbij je één van dingen kunt veranderen waardoor alle andere dingen ook kunnen veranderen.
Je zelfkennis vergroten
De kennis over jezelf vergroten, kan op verschillende manieren. Lees de lijst, kijk wat er op dit moment bij jou past en begin daarmee. Je hoeft niet meteen alles aan te grijpen en er volop in te duiken. Het kan namelijk best confronterend zijn als jij je beseft waar bepaalde gedachten of overtuigingen vandaan komen.
Denk bijvoorbeeld aan een moeilijke jeugd. Je hebt dit verwerkt, maar toch vertoon je gedrag dat voortkomt uit dat stukje van je verleden. Of je beseft je hoe je bent opgevoed en dat daar bepaalde overtuigingen uit voort zijn gekomen die jou niet (meer) dienen of je zelf belemmeren. Weet in dit geval dat elke ouder zijn of haar best doet. Zij hebben alles gedaan wat in hun macht lag om het beste voor je te doen. Neem ze niks kwalijk. Wees je ervan bewust en accepteer het zoals het is. Nu jij je er bewust van wordt kan je ermee aan de slag, voor jezelf. Om je zelfkennis te vergroten, met als doel zelfverzekerder te worden.
10 dingen die je kunt doen voor meer zelfkennis
- Doe zelftesten op het internet
- Lees zelfhulpboeken
- Analyseer veel voorkomende situaties in je leven. Probeer feiten en emoties te scheiden.
- Luister podcasts op het gebied van persoonlijke ontwikkeling
- Word je bewust van je gedachten
- Analyseer de keuzes die je hebt gemaakt, met betrekking tot je handelen
- Als je een gesprek hoort of voert, vraag jezelf af “Hoe denk ik hierover en waarom denk ik dat?”
- Vraag familie of vrienden naar hoe zij jou zien en ga erover met ze in gesprek
- Vraag collega’s waar je goed in bent en waar ze nog verbeterpunten zien bij jou
- Doe dingen die buiten je comfortzone liggen
Met welk van bovenstaande punten ga jij aan de slag?