Wist je dat 80% van de vrouwen in Nederland wel eens onzeker is? 80 procent! Je bent dus zeker niet de enige. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan veel oorzaken hebben. Het kan voortkomen uit de manier waarop je bent opgevoed, maar er kan je ook iets overkomen zijn dat je zelfvertrouwen volledig of op een bepaald gebied heeft weggenomen. Onzekerheid overwinnen begint bij meer zelfkennis.
Wat het vergroten van de kennis over jezelf doet is dat het een opstap geeft naar het vergroten van je zelfvertrouwen. Als je namelijk weet wie je bent en waarom je bent zoals je bent, dan wordt zelfacceptatie makkelijker. Vanuit zelfacceptatie, kan de liefde voor jezelf groeien. Dit draagt bij aan je zelfverzekerdheid.
Daarnaast zorgt zelfkennis ervoor dat jij je bewust wordt van de dingen waar je goed in bent en waar je minder goed in bent, maar het zorgt er ook voor dat je inzicht krijgt in jouw manier van denken en handelen. Met dit inzicht kan je denkpatronen doorbreken, belemmerende overtuigingen aanpakken en je mindset veranderen. Dit zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen opbouwt.
Inzicht in je manier van handelen kan op zichzelf weer zorgen voor een nieuwe blik op situaties en terugkomende gebeurtenissen. In – voor je brein – vergelijkbare situaties, reageer jij namelijk vaak hetzelfde.
Waar begin je, als je meer zelfkennis wilt ontwikkelen?
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om meer zelfkennis op te doen. Je kunt overal beginnen, het is maar net wat er bij je past. Je kunt zelfkennis ontwikkelen op verschillende vlakken, denk aan mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Maar je kan het ook specifieker maken, dus dat je bijvoorbeeld meer kennis over jezelf wilt op een bepaald gebied als: in de liefde, op het werk, in vriendschappen of als ouder.
Het begin is om te bepalen waar je aan wilt werken. Op welke momenten voel jij je onzeker? En zou je daar iets aan willen doen? Het kan zijn dat je onzeker bent op een bepaald vlak, maar dat je daarvan geen of weinig last ondervindt. Begin bij datgene waarin je graag verandering zou willen zien, zodat je intrinsiek gemotiveerd bent. Dan is het makkelijker om eraan te beginnen en het door te zetten.
Als je niet precies weet waar te beginnen
Het kan voorkomen dat je denkt, ik wil van mijn onzekerheid af. Ongeacht op welk vlak dat is of in welke situaties dat is. Je kunt beginnen met het lezen van boeken, testen gaan doen, podcasts gaan luisteren en video’s gaan kijken.
- Zelfhulpboeken
Er zijn talloze zelfhulpboeken geschreven. Ga naar je lokale boekhandel en kijk wat in het genre “zelfhulp” allemaal geschreven is en kies een boek dat je aanspreekt. Gewoon op gevoel, nadat je de achterkant hebt gelezen. Of zoek online naar boeken binnen dit genre. Zelf heb ik al flink wat boeken gelezen. Een aantal boekentips heb ik voor je op een rijtje gezet, met de categorieën waarin ze vallen. Kijk hier voor mijn boekentips.
. - Podcasts
Er zijn tegenwoordig veel podcasts te luisteren over allerlei onderwerpen. Het prettige van het luisteren van een podcast is dat je dat op allerlei momenten kunt doen. Tijdens het huishouden, als je in de auto onderweg bent naar je werk, als je een wandeling maakt. Voer een zoekwoord in op Spotify, op Soundcloud of in iTunes en luister een podcast die je aanspreekt.
De onderwerpen die besproken worden, daarvan kan je bij jezelf afvragen hoe jij daarover denkt. Ben je het eens met wat er gezegd wordt of kijk jij er op een andere manier tegen aan. Een podcast kan enorm inspireren en je nieuwe inzichten geven.
. - Video’s
Misschien houd je niet van lezen en vind je het prettiger om video’s te kijken, dan alleen naar audio te luisteren. Dan is YouTube een enorme uitkomst! Er zijn talloze video’s beschikbaar die jou inzicht kunnen geven en jou verder kunnen helpen. Zoek maar eens op een onderwerp waar jij meer over wilt weten. Het aanbod is vaak groots. Er zijn ook podcasts beschikbaar met video, dus dat is ook een optie.
. - Tests
Misschien in iets mindere mate aanwezig dan boeken, maar niet minder de moeite waard: online tests. Veel tests kan je gratis doen, soms wordt er om je mailadres gevraagd. Je kan je altijd weer afmelden voor de nieuwsbrief die je daardoor eventueel ontvangt, dus laat je daar niet door tegenhouden. Kijk bijvoorbeeld eens op de website 123test.nl en dan onder het topje “persoonlijkheid”. Daar staan verschillende tests die je kunt doen die je meer zelfkennis kunnen opleveren. Hoe meer testen je doet, hoe meer je de overlap in de verschillende uitslagen gaat zien en die overlap geeft je inzicht in jezelf.
3 tests die ik zelf regelmatig doe
Een test die je meer zelfkennis geeft is bijvoorbeeld de 16 persoonlijkheidstypen test van NERIS Analytics Limited. De uitslag van deze test is deels in het Nederlands en deels in het Engels, maar geeft je een uitgebreid inzicht in jezelf.
Een andere waardevolle test is de Jung Archetype test, gebaseerd op de kennis van Carl Jung. De uitslag van deze test maakt onderscheid tussen het archetype dat je van binnen bent en het archetype dat je uitstraalt naar de buitenwereld. Het komt namelijk bij veel mensen voor dat je naar anderen je toch op een iets andere manier uit of gedraagt, dan wanneer je volledig jezelf bent.
Als derde test kan ik je de DISC-test aanraden. Deze test geeft je inzicht in de bewuste en onbewuste voorkeuren die je hebt en zich uiten in je gedrag en communicatie.
Meer zelfkennis kost tijd
Zoals met zoveel dingen, kost het tijd om meer over jezelf te leren. Ik ben er zelfs van overtuigd dat we hierin nooit zijn uitgeleerd, omdat we continu veranderen. Alles wat we meemaken, alle nieuwe informatie die tot ons komt, de keuzes die we maken, de mensen waarmee we omgaan. Het draagt allemaal bij aan de verandering van ons als persoon. Begin gewoon met meer zelfkennis op te doen en doe er je voordeel mee. Zelfvertrouwen ontwikkelen begint bij antwoord op de vraag: hoe uit onzekerheid zich bij jou en waar komt je onzekerheid vandaan?
Heb jij een helder antwoord op deze vraag?