Relativeren kan je enorm helpen als je last hebt van negatieve gedachten als gevolg van een gebeurtenis of iets wat iemand tegen je heeft gezegd. Je kent het vast, iemand heeft een opmerking gemaakt. Het zit je niet lekker, je trekt het je persoonlijk aan. Maar is het ook daadwerkelijk persoonlijk?
Er is iets voorgevallen waardoor je uit balans bent en je nu in een negatieve vibe zit, waar je maar moeilijk uit komt. Of er is een probleem ontstaan, waarvan je geen idee hebt hoe je het moet oplossen.
Relativeren, het toetsen van je gedachten aan de werkelijkheid, kan je enorm helpen om dingen op een andere manier te bekijken. Het geeft je een ander perspectief. Misschien wel een perspectief waar je wél iets mee kunt.
Relativeren kan ervoor zorgen dat jij je niet langer laat leiden door angst
Als we bijvoorbeeld iets moeten doen dat buiten onze comfortzone ligt, dan komt daar vaak een vorm van angst bij kijken. Het is nieuw en daardoor spannend. Je kan dan gedachten hebben als: “Wat als het niet lukt?” of “Wat als het anders gaat dan ik verwacht?”
Door te relativeren en in dit geval dus in te zien dat het angst is voor het onbekende, vind je de moed die je nodig hebt om het tóch te doen. Het zijn gedachten die voortkomen uit angst. Er is niets dat daadwerkelijk erop wijst dat het niet zou lukken.
Door te relativeren kan een olifant, een mug worden
Met andere woorden: iets dat je eerst ziet als een groot probleem, kan kleiner worden door het probleem te relativeren. Een eerste schrikreactie op een probleem kan zijn dat je in paniek raakt en geen idee hebt hoe je het moet aanpakken en kan oplossen. Door wat afstand te nemen van het probleem en de feiten op een rij te zetten, kan je mogelijkheden gaan zien. Het zorgt ervoor dat je van probleemgericht denken naar oplossingsgerichte gedachten gaat.
Van negatief denken naar positief denken
Veel van ons denken gebeurt onbewust. Als we eenmaal in een negatieve gedachtenspiraal zijn beland, dan is het soms lastig daar weer uit te komen. Wees alert op datgene wat je denkt. Als je een negatieve gedachte constateert, relativeer deze dan. Vraag jezelf af of je gedachte waar is. En zo ja, hoe weet je dat het waar is? Vraag jezelf af of dat wat je denkt een bewezen feit is of dat het jouw eigen waarheid is.
Door onbewuste of automatische gedachten naar je bewustzijn te halen, heb je een keuze. Je kan er bewust voor kiezen om de gedachtestroom te onderbreken en aan te passen.
Je beter gaan voelen door te relativeren
Ben je ergens niet blij mee, bijvoorbeeld over hoe je eruit ziet of iets wat je graag wilt, maar nog niet hebt bereikt? Dan kan jij je daar rot over voelen. Je kan je neerslachtig, verslagen of leeg voelen. Relativeer de situatie door te kijken naar wat er wél is. Kijk naar waar je begonnen bent, welke weg je al hebt afgelegd. Of kijk naar de oorzaak dat het nog niet gelukt is. Soms zijn er nou eenmaal andere prioriteiten in ons leven of eisen andere zaken veel tijd en energie, ook al willen we dat niet.
Zie het in perspectief, zie de feiten en toets je gevoelens aan de werkelijkheid. Wat is er daadwerkelijk aan de hand en is dat echt zo erg dat jij je daar nu rot over moet voelen? Er is niks mis mee om je soms even rot te voelen, dat hoort bij het leven. Toch kan relativeren je helpen je minder rot te laten voelen. Door er een beetje humor in te brengen of je te beseffen dat je niet de enige bent die dit doormaakt.
Heb jij een specifiek probleem of een bepaalde situatie of gedachte, waarbij je moeite hebt om het te relativeren? Reageer onder deze post of mail mij. Ik help je met liefde.