Wat veel van ons zich niet realiseren is de hoeveelheid kracht die er schuil gaat in onze gedachten. Als we denken dat we iets niet kunnen, dan lukt ons meestal niet. Want door een simpele gedachten als “Ik kan het niet” zorgt ervoor dat je jouw onbewuste een signaal geeft van falen, van mislukken, van het niet laten slagen. De kracht van je gedachten gaat zover, dat wanneer je een gedachte vaak herhaalt in je hoofd, dat het een overtuiging wordt. En een overtuiging beïnvloed jouw gedrag.
Energieverlies door gedachten
Misschien herken je het wel: je piekert over iets waar je eigenlijk geen invloed op hebt. Een meningsverschil op het werk, de keuzes van een vriend of vriendin, of een situatie die volgens jou anders had moeten gaan. Je kunt erover blijven nadenken, maar het verandert niets aan de situatie. Wat het wél doet, is dat het je energie kost.
Je energie is niet oneindig. Je bent niet voor niets moe na een lange werkdag. Als jij je reserves voortdurend aanspreekt zonder op te laden, dan raak je op. Eén van de dingen die bijdraagt aan jouw energieniveau, dat zijn je gedachten. Heb je gedurende de dag vooral helpende, bekrachtigende, positieve gedachten? Of heb je vaker belemmerende, verzwakkende, negatieve gedachten?
Lig jij bijvoorbeeld elke avond wakker doordat je aan het piekeren bent? Dan zal je vaker last hebben van belemmerende, verzwakkende, negatieve gedachten. Het is zo’n moment waarop je een situatie in gedachten herbeleefd en blijft nadenken over wat er misging of wat je eigenlijk nog had willen zeggen. Je lichaam ervaart daar stress van en stress kost energie. In dit geval is het zinloze stress, want je hebt het niet anders gegaan en je hebt niet gezegd wat je eigenlijk had willen zeggen.
De kracht van je gedachten voor meer energie
Het is zinvol om ervoor te zorgen dat je stress zoveel mogelijk voorkomt en zinloze stress – zoals ik het noem, natuurlijk al helemaal. Ik geef je twee krachtige stappen die kan zetten om je mentale energielek te stoppen.
1. Word je bewust van je gedachten
De eerste stap is simpel, maar cruciaal: bewustwording. Zolang je gedachten automatisch en onbewust zijn en blijven, blijf jij ook automatisch reageren. Daardoor voel je je gestrest of vermoeid, zonder te begrijpen waar dit vandaan komt.
Stel jezelf gedurende de dag regelmatig de vraag: “Wat denk ik nu eigenlijk?” om je bewust te worden van je gedachten. Weet je nog wat je gedachte was, stel jezelf dan de vraag: “Is dit een helpende gedachte of niet?”
Het helpt om dit niet alleen in je hoofd te doen, maar op te schrijven. Pak een notitieboekje en journal een paar minuten. Schrijf zonder oordeel op wat er in je hoofd speelt.
Alleen al door het op papier te zetten, ontstaat er ruimte in je systeem. Je ziet je gedachten zwart-op-wit en dat maakt ze vaak minder overweldigend. Daarnaast kan je ze op een later moment teruglezen voor zelfreflectie.
Tip: Probeer voor het slapen gaan of na een situatie die door je hoofd blijft spoken, een paar minuten te journallen op de vraag: “Wat houdt mij nu mentaal bezig?”
2. Kies bewust wat je wél wil denken of voelen
Zodra jij je bewust bent van wát je denkt, kun je erop reflecteren. Je kan jezelf de vraag stellen: “Wat zegt de gedachte die ik heb over mij en hoe laat mij dit voelen?”
De gedachten die je hebt, hoef je niet weg te duwen. Je mag het analyseren, om daarna te besluiten om iets te kiezen wat je voedt in plaats van uitput. Dus stel jezelf dan de vraag: “Wat wil ik in plaats daarvan geloven of voelen?”
Helpende zinnen kunnen zijn:
- “Ik doe mijn best en dat is genoeg.”
- “Ik mag groeien en leren.”
- “Ik kies voor vertrouwen in plaats van controle.”
Herhaal deze zinnen regelmatig als een affirmatie. Bijvoorbeeld tijdens een korte meditatie.
Tip: Ga rustig zitten, adem diep in en uit. Zet een timer op 2 minuten en herhaal in stilte je nieuwe gedachte. Laat het landen in je lijf. Voel het.
Oefening baart kunst
Je bewust zijn van de kracht van je gedachten en je bewust worden van welke gedachten je überhaupt hebt is van essentieel belang in het proces naar minder stress en meer zelfvertrouwen. Door dagelijks bezig te zijn met deze 2 stappen groeit je zelfbewustzijn stukje bij beetje.
Het is geen trucje, het is een training. Als een spier die sterker wordt. Het is ook geen sprint, maar een marathon. Iets dat je vaker zal moeten trainen om er sterker in te worden. Het is dus geen quick fix die je een paar keer per week uitvoert, met de verwachting dat het effect gaat hebben.
Zeker in het begin vraagt het veel aandacht en energie. Maar ik beloof je, hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt en als je het je eenmaal eigen hebt gemaakt, dan heb je er de rest van je leven profijt van. Dat zeg ik uit ervaring. Gun jezelf dezelfde ervaring en begin vandaag nog.
Meer hulp nodig? Sluit je aan bij de Empowerment Club voor praktische tools, rust én richting.
